Skip to main content
egészségügy

Integrált rendszer a cukorbetegek gondozására – új alapokon

Szerző: 2011. május 19.No Comments

„Cukorbeteg gondozás új alapokon: integrált gondozási rendszer a fővárosi XVI. kerületben

Közismert szakirodalmi tény, hogy a betegek oktatásával, és a megfelelő gondozási protokoll betartásával a betegség rövid és hosszú távú szövődményeinek kialakulási valószínűsége csökkenthető, a betegek életminősége javítható. Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzata mindezek miatt kiemelt felelősségének tekinti, hogy a kerületben élő cukorbetegek a lehető legjobb ellátásban és gondozásban részesüljenek…Első lépésként a megfelelő szakemberek biztosítását kellett megoldani. Erre egy 2010-ben elnyert, az egészségügyi dolgozók foglalkoztatását támogató, az Európai Unió által finanszírozott pályázat nyújtott lehetőséget. ..
A fejlesztés következő üteme egy, a gondozási folyamatot támogató, valamint annak hatékonyságát mérő informatikai alkalmazás kialakítása volt. A létrejött internetes ügyfélkapcsolati és gondozási rendszer a következő funkciókkal rendelkezik:

  • A betegek és gondozásukban részt vevő szakemberek hozzáférnek a korábbi vizsgálatok eredményeihez, megtekinthetik a betegnek felírt gyógyszereket.
  • A betegek időpontot foglalhatnak szakorvosi vizsgálatokra.
  • A betegekhez egyénre szabott gondozási protokoll rendelhető, amely jelzi a szükséges vizsgálatok és szűrések esedékességét, ellenőrzi, hogy a beteg megjelent-e ezeken, és szükség esetén figyelmeztetést küld az elmulasztott vizsgálatokról.
  • Rugalmasan konfigurálható szűréssekkel leválogatható a gondozott betegek adott csoportja. Szűrési feltétel lehet a különböző vizsgálatokon való részvétel, vagy például a laboratóriumi vizsgálatok eredménye. A leválogatott betegeknek üzenetek küldhetőek, illetve a gondozó személyzet elemezheti ellátási előzményeiket.
  • A betegek rögzíthetik önellenőrzéskor mért vércukor, vérnyomás vagy testsúly értékeiket, a rendszer a mérések eredményét grafikusan is meg tudja jeleníteni.
  • A rendszer adatokat szolgáltat a gondozási folyamat hatékonyságát mérő indikátorrendszernek. Az indikátorokkal mérhető a betegek cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteinek szintje, a gondozott betegek anyagcsere paramétereinek megfelelőssége, a kialakult szövődmények gyakorisága és a betegek megélt életminősége.

Várakozásaink szerint programunk segítségével lényegesen javítható a kerületben élő cukorbetegek életminősége, és csökkenthető a betegségre jellemző szövődmények kialakulásának valószínűsége.”

További információk a sajtó részére: dr. Schiszler István, igazgató, XVI. Kerület Kertvárosi Egészségügyi Szolgálata, igazgatas@szakrendelo16.hu, Telefon: 06-20-6692120