Skip to main content
művelődésszakirodalom

Zenei hálózatok

Szerző: 2011. május 28.No Comments

„A hip hoptól a drum and bassig, a világzenétől a black metalig számos műfaj kultúrájáról és a digitális zenei forradalom hatásairól is szól a májustól kapható Zenei hálózatok: Zene, műfajok és közösségek az online hálózatok és az átalakuló zeneipar korában című kötet, mely magyar nyelven elsőként közöl tanulmányokat egyes műfajokról és a zenei kultúra legújabb változásairól. A könyv nem csak nyomtatott formában jelent meg, digitális változata ingyen letölthető és megosztható az interneten.

A Zenei hálózatok című, a BME oktatói által szerkesztett és a L’Harmattan Kiadó gondozásában megjelenő kötet magyar nyelven elsőként járja körbe a témakört és gyűjt össze az új, online médiatértben formálódó közösségekkel foglalkozó írásokat: például a MySpace és a YouTube zenekari karrierekre, közönségekre gyakorolt hatásáról, a zenei újságírás és blogolás viszonyáról, a szerzői jogok megváltozott szerepéről. A gyűjtemény legtöbb tanulmánya emellett egy-egy ismertebb vagy különlegesebb műfajhoz kötődik, így az írások betekintést adnak például a balkáni világzene, a deathcore, a black metal, a hip hop, a drum and bass, a kísérleti elektronikus zene, a nemzeti rock, vagy éppen a psytrance globális és lokális színtereinek életébe is.

Kivételes módon a megjelenést követően a könyv teljes tartalma teljesen ingyen is elérhető az interneten… a Zeneihalozatok.hu címen elérhető oldalon – mindössze egy választott közösségi platformon (Facebook, Twitter, iWiW) való megosztásért cserébe – letölthető a kötet egésze, illetve az egyes fejezetek.”

Forrás:
Ingyen letölthető a Zenei hálózatok című kötet, Prim Online, 2011. május 25.