Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Lezajlott az Információs Társadalom Parlamentjének első napja

Szerző: 2011. június 2.No Comments

„Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkára az államtitkárság első évének értékelését követően világossá tette a kormányzat szándékát, miszerint az infokommunikációs beruházásokat nem a szállítói lehetőségek és lobbik vezérlik, hanem az állam a ide allokált forrásait közérdek szolgálatába állítja, azokat a közpolitika céljaira fordítja.

Az államtitkár elmondta: most készítik elő azt a kormányhatározatot, amely rögzíti, hogy a kormányzati szférában az Open Document Format, azaz az ODF legyen a kötelezően használandó elektronikus dokumentum-formátum; hamarosan megteremtik az e-fizetés lehetőségeit is. A tervek között szólt arról is, hogy nyílt forráskódú oktatási szoftvereket tesznek elérhetővé a közoktatási intézmények részére.

John Borras, az OASIS (Szervezet a strukturált információs szabványok fejlesztésért), Átalakuló Kormányzás Bizottságának elnöke az „átalakuló kormányzás” új megközelítési módjáról beszélt, melyben a kormányzatnak folyamatosan az állampolgárok igényeihez, illetve szükségleteihez igazodva kell gondolkodnia. Őszintén elmondta, hogy hazájában csak sok kudarcba fulladt e-kormányzati kísérlet (például nagy költséggel kialakított, de csak kevesek által használt szolgáltatások), és néhány sikeres projekt után jöttek rá erre a megoldást hozó szemléletre.

Az állampolgárok szerepének pontosítása érdekében még hozzá tette, hogy nem „nekik”, hanem „velük” kell megoldani a problémákat. Ha ehhez nincs meg minden erőforrás a kormányzatban, érdemes bevonni külső kompetenciáka, így például a vállalkozók vagy a civilek tudását.

Gál András Levente, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára rövid, áttekintő képet adott a Magyary Programról, de ezt megelőzően ismertette annak alapelveit is. Végső célként egyértelműen a „jó állam” megteremtését jelölte meg, aminek eléréséhez két komplex feladatsort kell végrehajtanunk: a közigazgatás átalakítását (Magyary Program) és az igazságügyi reformot.

Az államtitkár szerint a Magyary Program célja a hatékony nemzeti közigazgatás. A programot egy folyamatosan elemzett és szükség szerint módosítandó, dokumentumnak szánják; tömör, olvasható és megérhető anyagot kívánnak átadni június 14-én a közigazgatás szereplői felé.

Záró beszédében Fellegi Tamás fejlesztési miniszter kiemelte a magánérdek és a közérdek összehangolását a korábbi szembeállítás helyett. A kormányzat határozott és eltökélt szándékaként említette, a már jogszabály által is megtámogatott alapelvet, miszerint az állami feladatokat alapvetően az államnak kell megoldania.

Ennek megfelelően az állam meghatározó nyilvántartásait támogató informatikai rendszerek fejlesztését, üzemeltetést és működtetését állami intézményeknek kell biztosítania. Átmenetileg ugyan lehetnek kivételek, amikor a feladatok nem 100 százalékban kerülnek állami kezelésbe, de csak ez lehet a kiindulási elv. Záró gondolatként beszélt arról is, hogy az infokommunikációs szektor fontos a kormányzat számára, és a mint a versenyképesség javításának egyik legjelentősebb tényezőjét tartják számon.”

Forrás:
Lezajlott az Információs Társadalom Parlamentjének első napja, Bojta János, Bitport.hu, 2011. június 2.