Skip to main content
közigazgatás: magyar

Legyen emberarcú a közigazgatás!

Szerző: 2011. június 18.No Comments

„ Pénteken tartották a tatai önkormányzat és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság által megszervezett konferenciát, melynek témája „A magyar közigazgatás megújulása” volt és megvitatásra kerültek az aktuális szakmai kérdések.

A rendezvény dr. Mikolasek Sándor, a népfőiskolai társaság elnökének köszöntőjével kezdődött, majd Michl József, országgyűlési képviselő, Tata polgármestere nyitotta meg az eseményt.

Az előadások sorát Kisfaludy László kezdte, aki a Magyary Program alapelveit ismertette. Prezentációjából megtudhattuk, hogy ez nem terv, hanem program, ami folyamatos helyzetértékelés alapján készül és évről évre megújul, újból kiadásra kerül. Az Alaptörvényhez idomul és elsősorban EU forrásokból kapja a finanszírozásokat. Átfogó célja a hatékony nemzeti közigazgatás megteremtése. Magyary szerint „a közigazgatásnak emberarcúvá kell válnia”.

Ezzel kapcsolatban jegyezte meg dr. Mikolasek Sándor, hogy a személyzetnek a „mi embereinknek” kell lennie, nem „valakiknek”. Ezek az egyének szakmai tudással kell, hogy rendelkezzenek, elkötelezettséget kell érezniük a feladatukkal szemben és fontos, hogy az emberek bizalommal fordulhassanak hozzájuk.

A tanácskozáson többek között elhangzott, hogy Magyary Zoltán alapítója és első igazgatója volt a Magyar Közigazgatási Intézetnek, amit a budapesti jogi karon hozott létre 1931-ben. Tanulmányozta a külföldi és főleg az Egyesült Államok közigazgatását és tanítványait is arra ösztönözte, hogy kövessék figyelemmel ezeket.
Az előadásokat követően a jelenlévők megkoszorúzták Magyary szülőházát, szobrát és emléktábláját.”

Forrás:
Legyen emberarcú a közigazgatás!, KEMMA, 2011. június 18.