Skip to main content
politikai informatika

Átlátszó.hu – Itt a magyar Wikileaks

Szerző: 2011. július 7.No Comments

„A közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő oknyomozó portált indított Átlátszó.hu néven Bodoky Tamás néhány társával a napokban. Közérdekű adatkérésekkel bombáznák a hatóságokat és cégeket – miközben ők maguk is a lehető legátláthatóbban működnek. Kik ők, és mit akarnak?

Bodokyék úgy vélik, mindennek valamiféle korlátozott sajtószabadság az eredménye: sok a tabu, a tiltott téma, és miközben a politikai szereplők csekélyebb értékű korrupciós ügyeket dobnak fel a baráti sajtónak, az igazán nagy, milliárdos lenyúlásokban érintett játékosok pártállásra való tekintet nélkül együttműködnek, és közös erővel némítják el az esetleg mégis szimatot kapó újságírókat. Most azonban minden másképp lesz. A tényfeltáró újságírást a civil aktivizmus eszköztárával kívánják vegyíteni Bodokyék: közérdekű bejelentéseket fogadnak, közérdekű adatokat igényelnek, majd publikálják őket. Oknyomozó riportokat készítenek, és bírósághoz is fordulnak, ha úgy alakul a történet.

Fontos történetek maradnak elmondatlanul, korrupciós ügyek zárulnak feltáratlanul akkor is, ha lenne, aki beszélne róluk, vagy lennének bizonyítékok is. Bodokyék megkönnyítik azok dolgát, akiknek olyan dokumentum van a birtokában, amivel le lehet leplezni a finoman szólva is kétes körülmények közt született ügyleteket: az oldal e-mail címére ugyanis könnyedén lehet titkosított információkat eljuttatni. Az átlátszó.hu elindítását nem titkoltan a Wikileaks sikere és eredményei inspirálták, és az oldal maga is a magyar Wikileaks szeretne lenni. A honlap szerkesztői eltitkolt vagy éppen cenzúrázott dokumentumokat várnak, amelyek politikai, gazdasági, vagy történelmi jelentőséggel bírnak – azt azonban fontos tudni, hogy pletykákat, véleményeket, vagy máshol már publikált információkat nem közölnek, így ugyanis oda lenne a hitelesség és az exkluzivitás.”

Forrás:
Átlátszó.hu – Itt a magyar Wikileaks, Bukovics Martin, Mandiner, 2011. július 6.