Skip to main content
gazdaságtávközlés

Borulhat az egyensúly a mobilpiacon

Szerző: 2011. augusztus 5.No Comments

„Játékelméleti elemzések alapján arra a következtetésre jutott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy kombinatorikus árverésen érdemes eladni a maradék mobilszolgáltatói frekvenciákat. Magyarán az árverés résztvevőinek az eladásra kínált frekvenciák kombinációjára kell árajánlatot tenniük. Olyan feltételeket szabott meg a hatóság, hogy az érdeklődők más-más stratégiával indulhassanak a frekvenciákért. Ez azt eredményezi, hogy a következő években a mobilszolgáltatói piacon teljesen megváltozhatnak az erőviszonyok.

Jöhet a negyedik
A pénteken kikiáltott frekvenciatender első körében az új szolgáltatónak szánt 5 MHz-nyi „A” blokkra lehet licitálni, 4 milliárd forint a kikiáltási ár. A vevő 3 évig nem adhatja el a frekvenciát, ám az 1800 MHz-es és 2100 MHz-es („D” és „E”) megszerzett frekvenciákat 2014 december 31. után 5 MHz-es blokkonként eladhatja másnak. Ebben a tartományban fix árak vannak, 5 MHz 1 milliárd forintba kerül. Előfordulhat, hogy a 4. szolgáltató a magasabb tartományban lévő blokkokat későbbi továbbértékesítés céljából veszi meg.

Kinek kellenek a megabitek?
A jelenlegi szolgáltatóknak később nagyon értékesek lehetnek az 1800 és 2100 MHz-es frekvenciák. Minél nagyobb egybefüggő blokk van egy kézben, az adott szolgáltató annál nagyobb letöltési sebességet tud azon nyújtani. Ez kritikus lehet akkor, ha egy mobilcég fejlett multimédiás szolgáltatásokat, például HD-videotékát akar nyújtani a mobilozó ügyfeleknek.

Negyedik nélkül
Az aukció szépségét az adja, hogy az erőviszonyok 4. szolgáltató nélkül is teljesen megváltozhatnak. Ha nem lesz új jelentkező, akkor 900 MHz-es tartományban eladásra kínált, összesen 10,8 MHz-nyi frekvenciából egy szolgáltató akár 7,8-at is megszerezhet, és a többieknek a maradék 3 MHz-en kell osztozkodniuk. (Most a Telenor, a T-Mobile és a Vodafone is 8-8 MHz-cel rendelkezik a 900 MHz-es tartományban). Mint az sokszor elhangzott, a 900 MHz-es jel jó terjedési tulajdonsága elsősorban a vidéki terjeszkedést segíti.”

Forrás:
Borulhat az egyensúly a mobilpiacon, Tóth Balázs, Index.hu, 2011. augusztus 5.