Skip to main content
közigazgatás: magyar

Önkormányzati adósságok: kilencvenkilencen vannak a felelősök

Szerző: 2011. augusztus 11.No Comments

„Egy héttel azután, hogy két önkormányzati szövetség is törlesztési moratóriumot kért a kölcsöneire az egekbe szökő frankárfolyam miatt, a GKI gyorselemzése azt mutatta be: 99 olyan helyhatóság van az országban, amely a hiány túlnyomó részéért felelős.

A teljes adósság felét a Fővárosi Önkormányzat, öt budapesti kerület, 17 megyei jogú város, valamint Esztergom és Gödöllő termelte ki. Az összes adósság háromnegyede pedig Budapestről, 18 fővárosi kerületből, az összes megyei jogú városból, 56 más városból és egy községből származik.
A lakossághoz viszonyított adósságot tekintve a csúcstartó Harkány, ahol egymillió forint feletti az egy főre jutó önkormányzati tartozás. Egy lakosra Magyarországon 126 ezer forint adósság jutott, ezen belül a fővárosiakra 214, a megyei jogú városok lakóira 170, a városi polgárokra 134, míg a községekben lakókra 44 ezer.

A hivatalos statisztikák szerint az önkormányzatok tárgyi eszközei 7636 milliárd forintot érnek, ez azt jelenti, hogy ennek a vagyonnak a 17 százalékából kifizethető lenne a teljes kötelezettségállomány. Csakhogy a vagyon nagy része nem eladható, vagy ha értékesíthető lenne, igen gyér érdeklődés mutatkozna irántuk, ilyenek például az iskolaépületek, utak, fürdők – közli az elemzés. Ugyanakkor a vagyon kisebb része iránt komoly érdeklődés lenne, mint például víz- és szennyvízellátás vagy a hulladékkezelés terén, de ezeket az önkormányzatok nem szívesen adnák el, sőt, az utóbbi időben inkább a korábban eladott vagyonok néhol akár erőszakos visszavétele figyelhető meg.”

Forrás:
Kilencvenkilencen vannak a felelősök, Világgazdaság, 2011. augusztus 11.