Skip to main content
gazdaság

Nemsokára elárasztják Magyarországot az új bankautomaták

Szerző: 2011. augusztus 15.No Comments

„A magyar ATM-piacot elsősorban az élteti, hogy a munkabéreket és egyéb pénzbeni juttatásokat a munkáltatók legtöbbször bankszámlára utalják. Ám a honi lakosság bizalmatlan az elektronikus fizetési rendszerekkel szemben, s emiatt közép- és hosszútávon elkerülhetetlen, hogy a kisebb településekre is eljussanak a megfelelő színvonalon üzemeltetett pénzkiadó készülékek.

A lakossági elvárások mellett az ATM-kiszolgálási üzlet átalakulását és bővülését hozhatják a pénzintézetek költségracionalizálásra és erőforrásaik hatékonyságának növelésre irányuló törekvései is.

Ehhez a háttér már rendelkezésre áll Magyarországon is. A készülékek műszaki színvonala és karbantartása lehetővé teszi a teljes körű készpénz- és kártyamenedzsmentet, képesek megtervezni az egyes automaták feltöltöttségi szintjétől függő útvonaltervezést, s működnek a megerősített védelmi rendszerek is. A csökkenő üzemeltetési költségek elvileg már megjelenhetnének a csökkenő tranzakciós, ATM-használati- és kártyadíjakban is.
A nemzetközi elemzések szerint 2015-re a világszerte telepített ATM-készülékek száma várhatóan eléri a 3,1 milliót – a növekedés elsősorban a fejlődő térségek (Kína, a Közel-Kelet, Dél-Amerikai és a közép-európai régió) piacain várható.

„Magyarországon az elmúlt három évben lelassult az üzletág fejlődése, de rövid időn belül a szektor visszatérhet a dinamikus fejlődési pályára, az ügyfelek elvárásai miatt a pénzintézetek ugyanis hamarosan várhatóan megkezdik ATM-szolgáltatásaik és lefedettségük fejlesztését. Ez mintegy 3-5 milliárd forint értékű piacot nyithat az üzemeltetők számára” – vélekedik Kárpáti Balázs, a pénz-és értékszállítással és pénzfeldolgozással foglalkozó Brink’s Magyarország vezérigazgatója.

A globális trendek egy része egyelőre azonban teljesen elkerüli a magyar a piacot, a lakosság döntő hányada ugyanis még mindig idegenkedik az elektronikus pénzügyi szolgáltatásoktól. „A számlafizetés és az automatákon keresztül történő folyószámla-menedzsment már Magyarországon is elérhető néhány pénzintézet hálózatában, de ezeknek a megoldásoknak a tömeges elterjedése egyelőre még nem várható” – fedte fel a hazai fejlesztési irányokkal kapcsolatos tapasztalatait a szakember.”

Forrás:
Nemsokára elárasztják Magyarországot az új bankautomaták, HVG.hu, 2011. július 27.