Skip to main content
informatika

Megújul a Facebook

Szerző: 2011. augusztus 29.No Comments

„A Facebook hivatalos blogjában tegnap Chris Cox, a cég termékfejlesztési alelnöke jelentette be, hogy augusztus 25-étől több fontos, az adatvédelmet és a tartalommegosztást érintő változás lép életbe a közösségi oldalon.

Adatlap, hozzáférés, hozzáférés, hozzáférés
Az említett változások egyik legfontosabbja, hogy a profiloldalon megjelent egy legördülő menü, amely a korábbi több kattintásos beállítási metódust egyszerűsíti: itt lehet megadni a hozzáférési jogosultságokat, vagyis hogy a profilunk egyes részei, illetve beírt, feltöltött, linkelt tartalmaink kik számára elérhetőek.

Igen fontos változás a sok vihart kiváltott fotócímkézés átalakítása is – eddig, ha valaki egy fotón tagelt, vagyis azonosított bennünket, az azonnal megjelent az oldalunkon, de holnaptól ez csak akkor történhet meg, ha beleegyeztünk. Ez például akkor lehet hasznos, ha egy, a felhasználó számára kellemetlen, vállalhatatlan vagy egyszerűen csak nem kedvelt fotón másvalaki felcímkézte őt, mostantól az engedélye nélkül ez a kép nem jelenhet meg nála is. Ehhez kapcsolódik egy további szigorítás: eddig az általunk feltöltött képekhez vagy bejegyzésekhez az ismerőseink szabadon fűzhettek címkét, a jövőben lesz arra lehetőség, hogy a felhasználó ezt is kontrollálja, vagyis döntsön a címke elfogadásáról vagy visszautasításáról. Ugyanakkor bővül a tagelés lehetősége: bárki bármihez adhat címkét – igaz, ezt az érintettnek jóvá kell hagyni aktiválás előtt.

Megosztás

A fentiekkel szorosan összekapcsolódik az a Google+-ra hajazó változtatás is, hogy a tartalommegosztás menedzselése is könnyebbé válik, egyszerűbb megadni, hogy kiknek tesszük láthatóvá az anyagokat: itt a különféle, velünk más-más viszonyban lévő kisebb csoportok kialakítására is lehetőség lesz. Az is újítás, hogy míg eddig az adatok státuszát a feltöltés után nem lehetett megváltoztatni, mostantól ez a lehetőség is adott: ha privátnak szántuk, és véletlenül nyilvános lett, ezt most már lehet módosítani.”

Forrás:
Megújul a Facebook, Dajkó Pál, IT café, 2011. augusztus 24.