közigazgatás: magyar

Gigantikus gazdaváltás januártól

Szerző: 2011. szeptember 7.No Comments

„Januártól a kormányhivatalhoz kerül az összes megyei fenntartású intézmény. Az ott dolgozók biztonságban érezhetik magukat: az új rendszerben is szükség lesz rájuk.

– Nem csődbiztosként vagyok jelen – szögezte le dr. Kerényi János kormánymegbízott azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyet Bányai Gábor közgyűlési elnökkel közösen tartottak a megyei intézmények átadása kapcsán.
– Bács-Kiskun megye jól sáfárkodott a rábízott vagyonnal, anyagi helyzete átlátható. Nem küzd olyan adósságállománnyal, melyből azt a következtetést lehetne levonni, hogy végveszélyben van – mondta a kormánymegbízott.

Az országos helyzet nem ilyen kedvező. A megyék jelentős része eladósodott, ezért az állam – újabb összegeknek az önkormányzati rendszerbe öntése helyett – a teljes átalakítás mellett döntött.

– Január elsejétől a megyei önkormányzatok intézményfenntartási jogköre megszűnik. Az átalakulás jogszabályi feltételeit az őszi parlamenti ülésszak feladata megteremteni. A megye foglalkoztatásában lévő közalkalmazotti állomány átkerül a kormányhivatalhoz. Minden emberre szükség van az intézményrendszer fenntartásához – mondta Kerényi János. Lehetnek olyan intézmények, amelyek sorsát befolyásolja a járási kormányhivatalok létrejötte, és olyanok is, amelyek később visszakerülhetnek a helyi önkormányzatokhoz. A kormányhivatal, a megye és a kincstár részvételével tízfős bizottság alakult, amelynek feladata a részletek kidolgozása.

Bányai Gábor közgyűlési elnök elmondta: hitelfelvételre csak a fejlesztések önrészének biztosítása miatt volt szükség. Az elmúlt négy évben több mint 24 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre.

– Nem lenne adósságunk, ha nem fejlesztettünk volna. De meggyőződésem, hogy ha így teszünk, rossz utat választunk – jegyezte meg Bányai Gábor. Mint Kerényi János elmondta: az új rendszerben a megyék területfejlesztési szervek lesznek, és ez véget vet a fejlesztési pénzek elosztását korábban jellemző aránytalanságoknak. A források lakosság- és területarányos elosztása a cél, ellentétben a korábbi gyakorlattal, amikor Bács-Kiskun a régiós fejlesztési források mindössze 30 százalékához jutott, szemben Békés és Csongrád 70 százalékával.”

Forrás:
Gigantikus gazdaváltás januártól, Rákász Judit, Petőfi Népe, 2011. szeptember 7.