Skip to main content
közigazgatási informatika

Kormányzati felhőszolgáltatást indít az Amazon

Szerző: 2011. szeptember 12.No Comments

„Az első GovCloud mindenben a szigorú amerikai szabályozás követelményeihez igazodik, de az Amazon más államokban is hasonló megoldásokkal jelentkezik majd.

Az Amazon Web Services (AWS) kedden bejelentett GovCloud nevű szolgáltatása a tengerentúli kormányzati intézményeket és beszállítókat célozza. A kínálatban szereplő megoldások az alapvető biztonsági szabványokon felül alkalmasak a kiviteli ellenőrzés alá eső vagy védelmi vonatkozású adatok feldolgozására és tárolására.

A GovCloud szerverei fizikailag az Egyesült Államok nyugati partján kapnak helyet, biztosítékul arra, hogy az ügyfelek adatai valóban nem hagyják el az USA területét.

Az első körben az AWS kínálatából az Elastic Compute Cloud (EC2) szolgáltatott infrastruktúra megoldás, a Simple Storage Service (S3) tároló, az Elastic Block Store, az Amazon Virtual Private Cloud, az Identity and Access Management, illetve a CloudWatch monitoring szolgáltatás kap helyet a GovCloud palettáján.

Első a felhő ■ Az Amazon bejelentését az Obama-adminisztráció általános informatikai stratégiájára ösztönözte. Ez egyrészt magában foglalja a nemrég leköszönt kormányzati CIO, Vivek Kundra adatközpont-konszolidációs tervét, amelynek keretében összesen 800 adatközpontot szüntetnek meg a következő években. Másrészt tovább él a „Cloud First” irányelv is, amely szerint minden állami intézménynek kötelezően meg kell vizsgálnia a megfelelő cloud megoldás bevezetésének lehetőségét, mielőtt bármilyen informatikai beruházást eszközölne.”

Forrás:
Kormányzati cloud szolgáltatást indít az Amazon, Tököli Gábor, Bitport.hu, 2011. augusztus 17.