Skip to main content
közigazgatás: magyar

Veszprém: megszűnik a megye intézményfenntartó szerepe

Szerző: 2011. szeptember 15.szeptember 19th, 2011No Comments

„A közigazgatás átalakításával összhangban a megyei önkormányzatoknál is meghatározó jelentőségű változások várhatóak a jövőben; megszűnik például az intézményfenntartó szerepük és csak területfejlesztési feladatokkal foglalkoznak majd – mondta Lasztovicza Jenő (Fidesz-KDNP), a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón szerdán Veszprémben.

Rámutatott: 2006-tól kezdődően négy éven át rendkívüli elvonásokkal sújtotta az akkori kormányzat a megyéket, ennek következtében például Veszprém megyében meg kellett szüntetetni a turisztikai, majd a sporthivatalt, továbbá a közművelődési intézetet. A megyei kórházat gazdasági társaságba „szervezték ki”, néhány intézményt összevontak, egyes középiskolákat pedig átadtak a városi önkormányzatoknak – mondta az elnök.

Utalt arra, hogy a korábbi ötven intézmény helyett már csak harminckettőt tart fenn. Lasztovicza Jenő közlése szerint ezek többsége „várhatóan január elsejétől a megyei kormányhivatalhoz kerül át”. Ismertetése szerint a veszprémi városi önkormányzat fenntartásba kerül viszont az új évtől a Petőfi Színház, a megyei könyvtár, a levéltár és a múzeum.

A megyei kórház várhatóan az egészségügyet felügyelő tárcához tartozik majd – jegyezte meg az elnök. A változások levezénylésére egy előkészítő bizottságot hoztak létre, amely intézményi- és vagyonfelmérést végez, áttekinti a szerződéseket, a folyamatban lévő pályázatokat, a megye gazdasági társaságait és alapítványait – mondta, hozzátéve: a dolgozók „nem éreznek meg semmit” az átalakításból. Mindenki ugyanannál az íróasztalnál dolgozik majd, legfeljebb az irányítás „jön” máshonnan és mással kell megbeszélniük a feladatokat. A megye a jövőben a területfejlesztésekre és azok előkészítésére koncentrál – mondta.
Különösen a 2014-2020. közötti uniós fejlesztési ciklusra dolgoz ki koncepciót, illetve készít elő pályázatokat – tette hozzá. Kovács Zoltán, Veszprém megye kormánymegbízottja azt hangsúlyozta, hogy a kormány és a megyei önkormányzatok között megállapodás született már az állami feladatellátás új rendjéről, az intézményrendszer konszolidációjáról.

Rámutatott: ma a megyék többsége jelentős adóssággal küzd, ám a jövőben az állam átvállal feladatokat az adósságállománnyal együtt. A végrehajtáshoz szükséges jogszabályokat a parlament módosítani fogja – jegyezte meg. Párhuzamosan halad az előkészítés és a törvényhozás – mutatott rá. Az átszervezés nem veszélyezteti a munkavállalók állását és az ellátás biztonságát sem – hangsúlyozta. Kovács Zoltán utalt arra is, hogy „az új állami rendszer végleges struktúrája” 2013-ra alakul ki, ekkor jönnek majd létre a járási kormányhivatalok.
A többszintű és átfedésekkel terhelt közigazgatásban egyszerűbb és „kristálytiszta viszonyok” lesznek; „az állami feladatokat az állam, az önkormányzatiakat az önkormányzatok látják el, de mindegyiket az állam finanszírozza” – fogalmazott a megyei kormánymegbízott.”

Forrás:
Veszprém: megszűnik a megye intézményfenntartó szerepe, ÖNkorNet/MTI, 2011. szeptember 15.