Skip to main content
közigazgatási informatika

Már légi felvételek alapján dolgoznak

Szerző: 2011. október 9.No Comments

„A megyei kormányhivatal legnagyobb szakigazgatási szerve jelenleg a földhivatal. Összesen 164 fő dolgozik a szervezetnél. A megyei hivatalon kívül öt körzeti földhivatal is működik. Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Bicskén, Sárbogárdon és Móron.

A földhivatal ingatlanügyi hatóság. A legismertebb tevékenysége talán a tulajdoni lapok kiadása, ám az ő dolguk a tulajdoni lapok előállítása, adataik vezetése. Eljáró hatóságként ők végzik a telekalakítást, a földmérési részleg határozza meg, tartja nyilván az ingatlanok határait mégpedig közhitelesen. Vannak mezőgazdasági szakembereik is, ők a termőföldek védelmével foglalkoznak. Például zöldmezős beruházásnál véleményezik az elképzeléseket, hogy ne a legértékesebb termőföldeket építsék be. Ők csinálják a mezőgazdasági földhasználati nyilvántartást is. A hivatal feladatai közé bekerült a parlagfű felderítése is.

Holczheim Gábor elmondta, hogy ma már ez a szakma is más, mint évekkel korábban. Akkor a földmérők mérőszalaggal, teodolittal a terepen dolgoztak. Ma légi és műholdas felvételek alapján, számítógépes programokkal végzik ugyanazt. Ha ki is kell menni, akkor már GPS segítségével dolgoznak. A tulajdoni lapok is számítógépen készülnek és a tárolásuk digitálisan történik. Mégpedig biztonságosan,több helyen tárolva. Ha egy adatbázis megsemmisül, máshol is megtalálható. Ráadásul az ingatlanok megszaporodtak, hiszen a téesz-földek felparcellázása sok új ingatlant hozott létre.”

Forrás:
Már légi felvételek alapján dolgoznak, Tribolt Lajos, Fejér Megyei Napló, 2011. október 7.