Skip to main content
közigazgatás: magyar

Viszi az állam az intézményeket

Szerző: 2011. október 9.No Comments

„Az állam január elsejei hatállyal átveszi a megyei önkormányzatok intézményeit. Zalában ezt már augusztus végén bejelentették, de most az írásos megállapodás is megszületett.

Orbán Viktor miniszterelnök megállapodást írt alá hétfőn a tizenkilenc megyei közgyűlés elnökével az intézmények állami tulajdonba kerüléséről. Az állam a vagyonnal és az adóssággal együtt veszi át a megyék intézményeit, közalapítványait és gazdasági társaságait. A megállapodást pénteken rendkívüli ülésen tárgyalja, s a határozati javaslat szerint tudomásul veszi a Zala Megyei Önkormányzat Közgyűlése. Az intézményeknél folyamatban van az ingó és ingatlan vagyon felmérése, október 15-éig kell adatot szolgáltatni.

Az átadás-átvételnél a szeptember elsejei állapotot veszik alapul. Az állam az ezt megelőzően keletkezett szállítói tartozásokat is átveszi. A megye az átadandó vagyonelemek tekintetében szeptember elseje óta csak a kormánymegbízott, Rigó Csaba jóváhagyásával vállalhat kötelezettséget. Manninger Jenő, a megyei önkormányzat elnöke elmondta, ez arra az esetre is vonatkozik, ha lesz jelentkező a civil vagy egyházi szférából a szociális intézmények működtetésére – ezt nemrég hirdették meg.

Korábban tisztázatlan volt, hogy az összes megyei intézmény átkerül-e az államhoz. Manninger Jenő lapunknak elmondta: mára világossá vált, hogy január elsejétől valamennyit átveszi a kormányhivatal, a kórházat is, az utóbbit azonban később valószínűleg egy térségi fenntartó szervezet működteti majd. Az elnök hozzátette: még számos jogszabályt kell megalkotni az új struktúra kialakításához, de most az a legfontosabb, hogy megtörténik a megyék adósságának konszolidációja, lesz pénz a fizetésekre, az intézmények működésére.
Az intézmények vezetői még keveset tudnak a várható változásról. Jelenleg csak az átadás szándéka nyilvánvaló, fogalmazott Kiss Gábor, a Deák Ferenc Megyei Könyvtár igazgatója. A jövőjükkel kapcsolatban elmondta, egy minisztériumi értekezleten nemrég elhangzott: a tárca elképzelései szerint továbbra is fenn kell tartani a megyei könyvtárakat. Csak így lehet kezelni, működtetni ugyanis az ország kiterjedt könyvtári hálózatát. A minisztérium újabb feladatokat is szán a megyei könyvtáraknak.
– Bármi is azonban a tárca elképzelése, az alapvető kérdés az, hogy az új önkormányzati törvényben milyen feladatokat határoz majd meg a parlament, s kit kötelez ezek ellátására, de erről egyelőre semmit sem tudunk – indokolta Kiss Gábor, miért vannak tele kétségekkel ebben az átmeneti időszakban.

  • A Zala Megyei Önkormányzat 22 intézményt működtet jelenleg, az összevonások után
  • A legnagyobb a Zala Megyei Kórház, de fenntart középiskolákat, szociális intézményeket és közgyűjteményeket is
  • Az intézményekben körülbelül 3300-an dolgoznak, az ô jogviszonyukat nem érinti a fenntartói változás
  • A megye adóssága mindent egybevéve 5,4 milliárd forint, az állam ezt is átveszi az intézményekkel együtt
  • Manninger Jenő tájékoztatása szerint a megyei önkormányzat hivatalából várhatóan 15-en kerülnek át a kormányhivatalhoz, s 30-an maradnak. Ők területfejlesztéssel foglalkoznak.”


Forrás:

Viszi az állam az intézményeket, Zalai Hírlap, 2011. október 5.