Skip to main content
távközlés

Indul a kereskedelmi LTE-szolgáltatás a T-Mobile-nál

Szerző: 2011. október 10.No Comments

„Elsőként vezethet be Magyarországon LTE szolgáltatást a Magyar Telekom – a cég ma indítja el az éles tesztet 80 bázisállomáson, a kereskedelmi szolgáltatás január elsejével indul.
Több száz tesztelő – köztük a HWSW – tesztelheti a következő hónapokban a T-Mobile LTE-szolgáltatását, melynek úgynevezett friendly user tesztje ma kezdődik. A szolgáltató vezérigazgatója, Chris Mattheisen a vállalat mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az operátor 80 budapesti bázisállomáson kapcsolja be a gyorsabb adatátviteli sebességet lehetővé tevő technológiát, a kereskedelmi szolgáltatás pedig január elsején jelenik meg.

A sajtótájékoztatón Chris Mattheisen kifejtette, a fejlesztési tervek szerint jövőre a szolgáltató megháromszorozza az LTE-állomások számát, és az év végére a T-Mobile teljes Budapestet lefedné LTE-szolgáltatással. A vállalat régi partnereivel, az Ericssonnal és a Ciscóval karöltve építi ki új, a korábbinál lényegesen gyorsabb hálózatát. Az LTE működését lehetővé tevő maghálózat a Cisco EPC (Evolved Packet Core) megoldására épül, valamint a cég által gyártott aggregációs és szolgáltató routerekkel fejleszti tovább országos IPNGN (IP Next Generation) hálózatát.

Christopher Mattheisen a HWSW kérdésére elmondta, a küszöbön álló frekvenciaaukció meghatározhatja a bővítési és fejlesztési ütemet, mint fogalmazott, a cég „bízik benne”, hogy a Telekom a frekvenciatenderen a tervek megvalósítása és a későbbi bővítés érdekében kellő mennyiségű spektrumhoz jut hozzá. Maradi István, a cég műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta, a szolgáltatás eleinte az 1800 MHz-es sávban indul (egy 10 MHz-es blokkban), de a T-Mobile más frekvenciasávokat is bevon majd a szolgáltatási körbe, amint hozzájut a szükséges blokkokhoz.

Az új szolgáltatáshoz új díjcsomagot is kínál majd a Telekom január elsejétől ügyfeleinek: a Net&Roll 4G díjcsomag havi díja 12 ezer forint lesz, 40 gigabájt benne foglalt adatforgalommal, és 4 Mbps garantált letöltési sebességgel (a sajtótájékoztatón nem esett szó a szolgáltatással elméletileg elérhető maximális sebességről). A cég előtte 500 tesztelő részvétlével indít úgynevezett friendly user tesztet, erre a T-Mobile weboldalán és közösségi csatornáin keresztül lehet majd jelentkezni a következő napokban – mondta el a sajtótájékoztatón Király István, a Magyar Telekom marketing vezérigazgató-helyettese.

A cég nem csak az LTE-fejlesztésekre koncentrál, a Magyar Telekom ma bejelentette, hogy jelenleg 380 bázisállomáson biztosít elméletileg maximum 21 Mbps elméleti letöltési sávszélességet nyújtó HSPA+ technológiát, a fejlesztési fázis lezárásával a tervek szerint ez lesz a minimum (elméleti) sávszélesség a T-Mobile mobilnetes-hálózatának nagy részén.”

Forrás:
Indul a kereskedelmi LTE-szolgáltatás a T-Mobile-nál, Koi Tamás, HWSW.hu, 2011. október 7.