közigazgatási informatika

Ügyintézés interneten – felavatják a romániai e-kormányzat rendszerét

Szerző: 2011. október 16.No Comments

„Marosvásárhelyen avatják fel a romániai e-kormányzat rendszerét. A városban most kézbesítik a lakosoknak azokat a felhasználóneveket és jelszavakat, amelyekkel interneten is elérhetik a városháza és más hivatalok virtuális ügyfélablakait. Romániában a marosvásárhelyiek az elsők, akik interneten keresztül, bankkártyával fizethetik ki a ház-, illetve a gépjárműadót.

Marosvásárhely 70 ezer adófizetőjének levélben küldi ki a Távközlési Minisztérium az e-kormányzati portál személyre szóló belépési adatait. Romániában a háztartások több mint felének még nincs internet-hozzáférése.

Aki bejelentkezik a ghiseul.ro országos e-kormányzati portálon, internetes fizetésre alkalmas bankkártyával bárhonnan rendezheti az épület-, autó-, és telekadót, valamint az esetleges közlekedési bírságokat is. Az átutalás ingyenes.

„Már vannak befizetések és ezért a kereskedelmi bankokon keresztül a Polgármesteri Hivatal állja is ezt a bizonyos összeget, kezelési összeget, amiért a kereskedelmi bank átutalja a pénzt egy összegben a Kincstárnak” – mondta Ercsei Ferenc, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal, adó-és illetékügyi osztályvezetője.

A rendszert más városok is könnyen használhatják majd. „Egy olyan szoftverrel dolgozunk, ami kompatibilis lesz országos szinten, tehát tovább vihető ez az elektronikus kormányzás koncepciónak, gondolatvilágnak a fejlesztése irányában” – közölte Csegzi Sándor, Marosvásárhely alpolgármestere. Az alpolgármester szerint már alig maradt olyan ügy, amit a polgároknak személyesen kell még intézniük a marosvásárhelyi városházán.”

Forrás:
Ügyintézés interneten – felavatják a romániai e-kormányzat rendszerét, Hirado.hu, 2011. október 13.