Skip to main content
közigazgatás: magyar

Navracsics: a kormányhivatal és a megyei közgyűlés nem ellenfél

Szerző: 2011. október 17.No Comments

„ Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes pénteken Székesfehérváron arról beszélt: 2013 a járások megteremtésének éve lesz, a választásokra pedig befejezik a közigazgatás átszervezését. Addig feszített tempót és sok parlamenti vitát jósolt a politikus.

– Csütörtökön fogadta el a Fejér megyei közgyűlés azt a politikai szándéknyilatkozatot, amit még október 3-án kötött a miniszterelnök a megyei közgyűlések elnökeivel – emlékeztetett Navracsics Tibor. – Ennek lényege, hogy a megyei fenntartású intézmények a kormányhivatalokhoz kerülnek. A Fejér megyei közgyűlés szavazása is jól mutatja, hogy megyei szinten a kormányhivatal és a közgyűlés nem ellenfelei egymásnak, hanem partnerek, olyan szereplői a megye politikai életének, amellyel kiegészítik egymást. Vélhetően a jövőben a megyei önkormányzatok elsősorban a területfejlesztés terén kapnak komolyabb hatásköröket, pontosan azokon a területeken, ahol a közösségi és kistérségi érzékenység fontos szempontként jön szóba a döntéseknél. A kormányhivatalokra épülő járási kormányhivatalok pedig a szabványosított állami működésben tudnak komoly szerepet játszani.

A miniszter leszögezte: az önkormányzati reform és az államigazgatási intézményrendszer kiépítése nem hordoz magában olyan veszélyt, hogy a két szereplő, tehát a megyei önkormányzat és a kormányhivatal között bármilyen feszültség is keletkezhetne. Erre – véleménye szerint – jó példa Fejér megye. Hozzátette azonban, tudja, a munka még messze nem ért véget.

– Általánosan vannak eldöntendő kérdések, illetve olyan pontok, amelyek még a parlamenti frakción belül, és az ország közéletében is újra és újra előkerülnek – jósolta újságírói kérdésre válaszolva Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. – A járási kormányhivatalok a megyei kormányhivatalok alá tartoznak majd, azok területi intézményei lesznek. Vagyis azokat a feladatokat látják majd el, amelyeket megyei szinten a megyei kormányhivatalok: ehhez képest tehát nem lesz változás. Az pedig, hogy a megyei kormányhivatalok hatáskörébe pontosan milyen kérdések tartoznak majd, az az októberi-novemberi parlamenti viták során dől majd el, amikor az önkormányzati törvényről vitatkoznak az országgyűlési képviselők.

A miniszter úgy látja, elsősorban a megyei kormánymegbízottaknak és a területi államigazgatásban dolgozóknak köszönhetően jelentős lépéseket tettek abba az irányba, hogy kialakuljon az, amit jó államnak hívnak.

– Ennek a kifejezésnek a jelentését kicsit szakmaiatlanul úgy foglalhatnám össze, hogy az a jó állam, amellyel a polgárok elégedettek a szolgáltatások tekintetében – magyarázta a miniszter. – Amely barátságos, udvarias. Sok fejlődni valónk van még, de megtettük már a kezdeti lépéseket. Úgy terveztük eredetileg, amikor tavaly elindítottuk ezt a programot, hogy két-három éves átépítési munka zajlik, de emellett ügyelünk arra, hogy zavartalanul működjön az államigazgatás gépezete. Úgy tűnik, sikerül teljesíteni ezeket a terveket. A következő év hasonlóan döntő lesz, hiszen a hatáskörök bővülése révén sok új feladattal kell megismerkednie az államigazgatásnak. Aztán 2013 a járások megteremtésének az esztendeje lesz, s abban bízom, hogy 2014-re, a választások idejére már úgy állhatunk a választópolgárok elé, hogy ha nagyon feszített tempóban is, de sikerült elvégeznünk a munkát – zárta szavait Navracsics Tibor.

Sehol sem csökkenhet a színvonal
A járási székhelyek kialakításakor arra törekednek, hogy ne csökkenjen a szolgáltatások színvonala, azaz a járás minden településén tudjanak minimálisan olyan szolgáltatást nyújtani, amilyet jelenleg is élveznek már a polgárok. Ahol tehát már van okmányiroda, az ott is marad. A tervek szerint minden településen, ahol erre eddig is lehetőség volt, megmaradna az ügykezdeményezési jog, tehát be lehet adni a papírt, el lehet intézni az ügyet. Ebből a szempontból a járási székhelyek és a többi település között nem lenne különbség.”

Forrás:
Navracsics: a kormányhivatal és a megyei közgyűlés nem ellenfél, Tihanyi Tamás, Fejér Megyei Hírlap, 2011. október 14.