Skip to main content
közigazgatás: magyar

Mérséklődött a költségvetési intézmények lejárt tartozásállománya

Szerző: 2011. október 27.No Comments

„A költségvetési intézmények lejárt adósságállománya szeptember végén 37,2 milliárd forintra csökkent, ami 4,1 milliárd forintos apadást jelent egy hónap alatt – derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból. Az összes adósságon belül az állammal szemben fennálló tartozás 2,1 milliárd forint, ami 200 millió forinttal magasabb az augusztusinál.

A kifizetetlen szállítói-szolgáltatói számlaállomány a tárgyhóban 35,1 milliárd forint volt, az előző havi mértékhez képest 4,3 milliárd forinttal kisebb. Az erőteljes csökkenés meglepetés – ugyanis az elmúlt hónapokban folyamatosan emelkedett, újabb és újabb rekordszintet érve el.

A tartozás 200 millió forinttal nőtt a 60 napon túli tartományban, jelenleg 14,6 milliárd forint. Nőtt a minősített adósság is 300 millió forinttal, jelenleg 13,7 milliárd forint. A minősített adós intézetek száma is emelkedett, jelenleg 38. Az összes adósság 43 százaléka, a minősített tartozás 31 százaléka jelentkezik a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetnél, ezen belül nagyrészt az orvos-egészségügyi centrummal rendelkező egyetemeknél. A Pécsi Tudományegyetemen tartozása – zömmel a kilnika miatt – 6,8 milliárd forint., ebből 60 napon túli 3,1 milliárd. Tovább nőtt az adósság a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó Honvéd Kórháznak (Állami Egészségügyi Központ) esetében is, ahol már 7,8 milliárd a kifizetetlen szállítói tartozás, ebből a minősített, 60 napon túli tartozás 6,2 milliárd forint.

Rendőröknél és kormányhivataloknál a legnagyobb a baj
A klinikákon kívül három intézménytípusnál vannak akut finanszírozási gondok: a rendőrség tartozása összességében eléri a 4,3 milliárd forintot, amely éves költségvetés 3-4 százaléka. A probléma kiterjedt, hisz 22 rendőrkapitányságból 16 számolt be lejárt tartozásról. A legnagyobb adóssághalmot továbbra is a BRFK görgeti maga előtt a maga 1,1 milliárd forintjával. A szintén a belügyhöz tartozó börtönök viszont az elmúlt hónapokban ledolgozták tartozásaikat – legalább is szeptemberre csak a szegedi börtön jelzett lejárt tartozást.

Egyre szaporodnak az alulfinanszírozott kormányhivatalok is, szeptemberben már három megyei és a fővárosi számolt be lejárt adósságról, összesen 1,2 milliárd forint értékben. Csak a fővárosi intézmény 579 millió forintos tartozással küszködött.

Hónapok óta megoldatlan probléma a vízügyi szervezetek finanszírozása is, bár a négy regionális igazgatóság 482 millió forintja költségvetési szempontból nem egy komoly tétel. Ez a pénz ugyanakkor szintén tartósan hiányzik a beszállító cégek kasszájából. ”

Forrás:
Itt van a legnagyobb baj: rendőrségek, kormányhivatalok, Papp Zsolt, Napi Gazdaság, 2011. október 27.