Skip to main content
informatikamédiatávközlés

Belevág a hibrid tévébe a Magyar Telekom

Szerző: 2011. november 7.No Comments

„Részben németországi mintára építve hazánkban is megjelenik rövidesen az első tévés platform, mely több különböző technológia ötvözésével igyekszik komplex szolgáltatáscsomagot nyújtani. A Magyar Telekom még decemberben elindíthatja a hibrid tévét.
Még idén decemberben megkezdődhet a Magyar Telekom legújabb tévés szolgáltatásának értékesítése a T-Home márkanév alatt: a cég részben németországi minta alapján hazánkban is bevezeti a hibrid tévét, ami a műholdas és az IP-alapú tévés platformok kereszteződéséből jött létre – mondta el tegnap újságírók előtt Friedrichshafenben Pataki Róbert, a távközlési multi stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

Keresztezés
A hibrid tévé a T-Home kínálatában évek óta megjelent Sat TV és IPTV szolgáltatásainak kereszteződéséből jött létre, célja pedig, hogy a két platform előnyeit ötvözze egy hatékony, több interaktív funkciót kínáló műsorközvetítő közegben. Pataki a HWSW-nek elmondta, az új rendszer révén a társaság olyan ügyfelek számára is tudja kínálni az interaktivitást nyújtó platformot, akik eddig az IPTV műszaki korlátai miatt nem tudták igénybe venni a prémium tévés szolgáltatást.

Az új rendszer műszaki, hálózati hátterét a HWSW értesülései szerint részben a Huawei biztosítja, az ügyfelekhez kerülő, DVB-S és Ethernet interfésszel egyaránt ellátott beltéri egységgel pedig lényegében ugyanazokat a funkciókat lehet majd használni, mint az IPTV szolgáltatás mellé kínált berendezésekkel. Az új rendszer így többek közt Video on Demand (VoD) szolgáltatást, távoli felvételprogramozást (csak bizonyos beltéri egység típusokkal) és különféle online tartalmak elérését teszi lehetővé.

A Deutsche Telekom idén márciusban jelentette be, hogy Entertain Sat néven hibrid műholdas és IPTV szolgáltatást kínál ügyfeleinek, a cég végül hosszas tesztelés után csak szeptemberben lépett piacra a szolgáltatással. Németországban a teljes programválaszték 270 tévé- és 170 rádióadásból áll, a tévéadók közül számos HD-ben fogható – ehhez a jelet az SES műholdja biztosítja, így a HD-adás anélkül juttatható el az előfizetőkhöz, hogy a vezetékes hálózatokat terhelné a szolgáltató. Az ügyfelek felárért kérhetnek egy 500 GB-os merevlemezzel ellátott beltéri egységet is a szolgáltatáshoz, melyre több napnyi SD, illetve HD, valamint 3D-s tartalom rögzíthető…”

Forrás:
Belevág a hibrid tévébe a Magyar Telekom, Koi Tamás, HWSW.hu, 2011. november 4.