Skip to main content
művelődés

Digitális menetrend: az uniós kultúra digitalizálásának ösztönzése a növekedés szolgálatában

Szerző: 2011. november 7.No Comments

„Brüsszel, 2011. október 28. – Az Európai Bizottság ajánlást fogadott el, amelyben arra kérte az Unió tagállamait, hogy a kulturális alkotások digitalizálása terén fokozzák erőfeszítéseiket, egyesítsék erőforrásaikat, valamint a folyamatba vonják be a magánszektort is. Mindez elengedhetetlen az európai kulturális örökség szélesebb körű hozzáférhetősége, valamint az európai kreatív iparágak növekedésének ösztönzése szempontjából. A digitalizált kulturális anyagokat az Europeana elnevezésű európai digitális könyvtáron, archívumon és múzeumon keresztül kell elérhetővé tenni (lásd www.europeana.eu).

A Bizottság ajánlásában arra kéri a tagállamokat, hogy alapos tervezés és partnerségek kiépítése által tegyék lehetővé, hogy a digitalizált anyagok felkerüljenek az Europeanára és ezáltal 2015-ig – a jelenlegi 19 millióhoz képest – 30 millió digitalizált anyag válhasson elérhetővé, több szerzői jogvédelem alatt álló és kereskedelmi forgalomban már nem kapható anyag online hozzáférhetőségét tegyék lehetővé, valamint a digitális tartalmak hosszú távú megőrzése érdekében igazítsák ki nemzeti jogszabályaikat és stratégiáikat.

Neelie Kroes, a Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Feltételezhetően Európa rendelkezik a világ legnagyobb kulturális örökségével. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne éljünk a digitalizáció kínálta lehetőségekkel és ezáltal utat engedjünk a kulturális hanyatlásnak. A digitalizációnak köszönhetően a kultúra eljut az emberek otthonába. A digitalizáció továbbá értékes forrást jelent az oktatás, a turizmus, a szórakozás (játékok, animáció) területén, valamint az egész kreatív iparág számára. A digitalizációval összefüggő beruházások új vállalkozásokat és új munkahelyeket teremtenek.”

Az Europeana, amely 2008-as létrehozásakor 2 millió anyagot tartalmazott, jelenleg egy intuitívebb és interaktívabb felületen keresztül már több mint 19 millió tartalomhoz nyújt hozzáférést. Az ajánlás a művek Európán belüli kiegyensúlyozottabb eloszlása érdekében tagállamonként meghatározza a 2015-ig feltöltendő tartalmak minimális számát.

Az ajánlás a 2010-ben létrehozott magas szintű munkacsoport, a „bölcsek tanácsának” az európai kulturális örökség online hozzáférhetővé tételével kapcsolatosan megfogalmazott következtetésein alapul (lásd IP/11/17).

A kulturális és kreatív iparágak támogatására irányuló intézkedések elfogadása, valamint az Europeana fenntartható finanszírozására alkalmas modell biztosítása az európai digitális menetrend célkitűzéseinek részét képezik (lásd IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200).”

Forrás:
Digitális menetrend: az uniós kultúra digitalizálásának ösztönzése a növekedés szolgálatában, Európai Bizottság, sajtóközlemény, 2011. október 28.
a fenti dokumentum pdf-ben