Skip to main content
közigazgatás: magyar

TÖOSZ: veszélyben az önkormányzatok tulajdona

Szerző: 2011. november 25.No Comments

„A TÖOSZ szerint az ingyenes önkormányzati vagyonátadás igazságtalan mindazon helyi közösségekkel szemben, amelyek saját hozzájárulásukkal gazdagították a közvagyont és saját fejlesztéssel teremtettek olyan önkormányzati vagyont, amely a kiegyensúlyozott gazdálkodásukat segíti.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) elnöksége keddi ülésén megdöbbenésének és értetlenségének adott hangot a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportjának vezetői által beterjesztett javaslattal, a Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló T/5005. számú törvényjavaslat 27. cikkével kapcsolatban, mely szerint a helyi önkormányzati tulajdont december 31-ig át kell adni az államnak, vagy más helyi önkormányzatnak. Az alkotmány december 31-vel ugyan hatályát veszti, viszont egyik bekezdése, amely szerint a helyi önkormányzati tulajdonnak az állam vagy helyi önkormányzat részére történő ingyenes átadásáról törvény rendelkezhet, még két évig hatályban marad.

Ez a sajátos „alkotmányos megoldás” lehetővé a TÖOSZ szerint lehetővé tenné, hogy az önkormányzatok tulajdonát törvénnyel az állam, vagy másik helyi önkormányzat tulajdonába adják ingyenesen, miközben az alaptörvény szerint tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekből, törvényben meghatározott esetekben és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet.

A TÖOSZ továbbra is fenntartja korábbi álláspontját, amely szerint amennyiben kötelező önkormányzati feladatot átadnak egy másik önkormányzatnak, vagy az állami szervnek, abban az esetben a feladatellátáshoz szükséges vagyon átadásával egyidejűleg térítsék meg az értéknövelő beruházást, az állami juttatáson kívüli önkormányzati hozzájárulást, a feladat ellátást terhelő hitelt és kötvény visszafizetési kötelezettséget.

Az ingyenes vagyonátadás igazságtalan mindazon helyi közösségekkel szemben, amelyek saját hozzájárulásukkal gazdagították a közvagyont és saját fejlesztéssel teremtettek olyan önkormányzati vagyont, amely a kiegyensúlyozott gazdálkodásukat segíti…”

Forrás:
TÖOSZ: veszélyben az önkormányzatok tulajdona, HVG.hu, 2011. november 23.