Skip to main content
közigazgatás: magyar

Gál András Levente kormánybiztos lesz

Szerző: 2011. december 1.No Comments

„December 1-jétől a Jó Állam Fejlesztési Koncepció végrehajtásának összehangolásáért felelős kormánybiztossá nevezi ki a miniszterelnök Gál András Leventét, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) eddigi közigazgatási államtitkárát.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn, sajtótájékoztatón bejelentette: a KIM közigazgatási államtitkári feladatait Bíró Marcell, az államtitkár eddigi kabinetfőnöke látja el.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a két funkció szétválasztására a feladatok nagy száma miatt van szükség, így a jövőben más látja el a közigazgatás fejlesztésével, illetve működtetésével kapcsolatos feladatokat.

Kérdésre válaszolva közölte: közvetlen kapcsolat nincs a feladatok szétválasztása és Gál András Levente egy hónappal ezelőtti írásbeli figyelmeztetése között, hiszen az átszervezés már akkor előkészítés alatt volt, az eset azonban katalizátorként hatott a folyamatra.

Gál András Levente a tájékoztatón elmondta, feladatai közé tartozik a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Program részeként a közigazgatási reform, az igazságügyi reform és az önkormányzati reform koordinálása, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kialakításának kormányzati koordinálása.

Munkájának része lesz még azon rendkívüli beavatkozást igénylő feladatoknak a koordinálása, amelyre a miniszterelnök felkéri.

Hozzátette: közigazgatási államtitkárként november 30-án vesz részt utoljára kormányülésen, az utolsón, ahol még törvénytervezeteket terjeszt elő a kormány az őszi ülésszakra. Mint mondta, ezen az ülésen dönt a kabinet a 2012-es első féléves jogalkotási tervről is.

Gál András Levente megbízatása a Magyar Közlönyben megjelenő kormányhatározat szerint 2013. november 30-ig szól. Munkáját ötfős titkárság segíti a KIM-ben.

Bíró Marcell a kormányváltás óta dolgozik a KIM-ben a közigazgatási államtitkár kabinetfőnökeként. Jogász végzettségű, korábban az Országgyűlés valamint az Európai integrációs ügyek bizottságának jogász szakértőjeként is dolgozott.

Mint mondta, az elmúlt másfél évben tevékenyen vett részt a közigazgatási egyeztetések folyamatában, a kormányülések napirendjének összeállításában és az ülésekről szóló összefoglalók előkészítésében.

Hozzátette: a jövőben is ellátja a törvény-előkészítéssel kapcsolatos koordinációs feladatokat. Ide sorolta a sarkalatos törvények végrehajtási rendeleteinek előkészítését is, amelynek számát hetvenre becsülte.”

Forrás:
Gál András Levente kormánybiztos lesz, Breuerpress International, 2011. november 28.
Szétválnak a közigazgatási feladatok, OrientPress, 2011. november 29.