Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Kórházi átadás rohamtempóban

Szerző: 2011. december 9.No Comments

„Kommandós megszállásként élik meg a fővárosi kórházak az intézmény államosításával megbízott munkacsoportok jelenlétét.

„A jogászokból, pénzügyi és ingatlanszakértőkből, valamint állami hivatalnokokból álló csapattal nemcsak az a probléma, hogy még a kórházi pókhálókat is összeszámoltatják, hanem hozzáértés, átgondolt koncepció nélkül küldték őket a terepre” – állította lapunknak az egyik érintett főigazgató. Szerinte a csoportok tagjai maguk se nagyon tudják, pontosan mit akarnak, hogyan lesznek készen szűk egy hónap alatt a rájuk bízott feladattal. Az igazgató példaként említette, hogy december elsején kezdődött a folyamat, de csak egy héttel rá került az intézményvezetőkhöz az átadást-átvételt leíró dokumentumok végleges verziója. Addig meglehetősen zavaros, időnként egymásnak is ellentmondó kitöltési „segédanyagokból” dolgoztak, és szinte naponta változott, hogy mit kívánnak megnézni, ellenőrizni, összeszedni. Szinte egyetlen kitöltött táblázat sem tekinthető véglegesnek, időről időre előfordul, hogy újabb szempontok alapján korrekcióra van szükség. Alkalmanként pedig nehéz meggyőzni az átvevőket, hogy például háromezer munkaköri leírás kinyomtatása nem feltétlenül szolgálja az áttekinthető és olcsó intézményirányítást.

Hogy nem professzionális csapat dolgozik az átalakításon, azt Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az IME című szaklap konferenciáján maga is elismerte. Mint mondta: akik csinálják, most tanulják. Így az sem várható, hogy január elsejétől egy csapásra minden probléma megoldódik, de nagyon erőteljes a kísérlet, hogy „rendet tegyünk az ágazatban”.

Ráadásul mindez nagyon is erőltetett menetben zajlik. Az átadás-átvételre elvben szűk hónapja van az apparátusoknak, a gyakorlatban azonban az átvevő csoportokban dolgozó három-három ügyvédnek már december huszadikára el kell készítenie azt az összesítő jelentést, melyből pontosan kiderül, hány problémás szerződést találtak az intézményekben. Ez a kórházanként 800-1000 szerződés tüzetes átvizsgálását kívánhatja. Egy munkacsoporthoz három-négy kórház tartozik.

Külön vizsgálják azt is, hogy a főigazgatók betartották-e a kormányfő és a megyei önkormányzatok által aláírt megállapodásban leírt határidőket, köztük azt, hogy szeptember elseje után már nem vállalnak kötelezettségeket. A „mind rövidebb pórázra vett” igazgatókat amúgy is gúzsba köti, hogy már korábban egyértelművé tették, csak a „legalkalmasabbak” maradhatnak. Január elsején valamennyiüket felmentik, majd három hónapra meg is bízzák őket ismét a feladattal. Ezalatt pedig megpályázhatják munkakörüket.”

Forrás:
Kórházi átadás rohamtempóban, Dankó Anna, Népszabadság, 2011. december 9.