Skip to main content
egészségügyinformatika

Kiszolgáltatott egészségügyi adatok

Szerző: 2011. december 12.No Comments

„Az egészségügyi adatok kezelése kapcsán továbbra is sok hiányosság merül fel, még a szigorú szabályozással rendelkező Egyesült Államokban is.
A bizalmas adatok elleni támadások kapcsán legtöbbször arról lehet hallani, hogy felhasználónevek, jelszavak, személyes vagy pénzügyi információk kerülnek illetéktelen kezekbe. Azonban a mindennapokban az egészségügyi adatok is komoly veszélynek vannak kitéve. Októberben például egy észak-kaliforniai kórházi rendszerből került ki nagy mennyiségű adat. Ez az incidens önmagában 4,24 millió beteg adatát érintette. Ebből is látható, hogy az egészségügyet szolgáló informatikai infrastruktúrák kapcsán is komoly védelmi feladatok vannak. A Ponemon Institute a legújabb felmérése során annak járt utána, hogy az ágazat szereplői miként kezelik a nehézségeket.

A felmérésbe kórházak, adminisztrációs szervezetek, pénzügyekkel és adatvédelemmel foglalkozó szervezeti egységek munkatársai is részt vettek. Az Egyesült Államokra vonatkozó kutatás során kiderült, hogy a megkérdezett intézmények 96 százaléka az elmúlt két évben tapasztalt legalább egy biztonsági incidenst. Összességében pedig elmondható, hogy az adatokat veszélyeztető nemkívánatos események száma évről-évre körülbelül 30 százalékkal emelkedik, és nem is látszik olyan tényező, ami a jövőre nézve bizakodásra adna okot.
A bekövetkezett biztonsági események jelentős része csak látszólag kis súlyú. „Az incidenseknek nem kell nagyoknak lenniük ahhoz, hogy jelentős gondokat okozzanak. Egy kisebb adatszivárgás is könnyen vezethet komoly károkhoz” – mondta Larry Ponemon.

Mobil eszközök
A felmérésben résztvevők 81 százaléka úgy nyilatkozott, hogy tárolnak egészségügyi adatokat mobil eszközökön. Ugyanakkor 49 százalékuk még semmiféle védelmi intézkedést nem hozott e készülékeken található adatok megóvása érdekében. A problémát tovább fokozza, hogy sok szervezet – szabályozás hiányában – nem tiltja a magáncélú mobilok intézményi feladatokra történő használatát, ami szintén növeli az adatszivárgás valószínűségét. ”

Forrás:
Kiszolgáltatott egészségügyi adatok, Computerworld, 2011. december 7.