Skip to main content
közigazgatás: magyar

Átszervezés előtt a megyei levéltári hálózat

Szerző: 2011. december 19.No Comments

„Egy középszintű közgyűjteményi igazgatási szerv létrehozását szorgalmazták a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) keretein belül levéltári szervezetek vezetői hétfőn annak érdekében, hogy a megyei levéltárak szakmai és gazdasági irányítása egy kézbe kerüljön.

Az Önkormányzati Levéltárak Tanácsa (ÖLT) és a Magyar Levéltárosok Egyesülete (MLE) által szervezett, Levéltárak a nemzeti kultúra és tudomány szolgálatában című budapesti konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón Tilcsik György, az ÖLT és Tyekvicska Árpád, az MLE elnöke emlékeztetett: a magyar közigazgatás árszervezésekor a megyei közgyűjtemények finanszírozása a megyei kormányhivatalok mellett működő intézményfenntartó központokhoz kerül január 1-től.

„Jelenleg egy közigazgatási reform zajlik, de nem látjuk, hogy ebben milyen szerepet szánnak a levéltáraknak” – jegyezte meg Tyekvicska Árpád, hozzátéve: véleménye szerint a levéltárak közigazgatási feladatai mellett nem szabad háttérbe szorulnia a szolgáltató szerepnek sem.

A két szakmai szervezet vezetője abban bízik, hogy áprilisra létrejön a NEFMI-n belül egy középszintű intézményfenntartó központ, amely átvenné a megyei levéltárak, könyvtárak és múzeumok irányítását. Ennek a szervezetnek a megalakításával egy kézbe kerülhetne a megyei közgyűjtemények szakmai és gazdasági irányítása – szóltak a létrehozandó új struktúra legfőbb előnyéről.

Tilcsik György a megyei levéltárak 2012-es költségvetéséről szólva közölte: jelenleg az állami büdzsé újratervezése folyik és csak ennek befejeztével dől el, mennyi pénzzel számolhatnak az intézmények. Tyekvicska Árpád felidézte, a megyei levéltári rendszer 2005 óta „nagy veszteségeket” volt kénytelen elszenvedni, költségvetésének és munkatársainak negyedét elveszítette. Közben az ellátandó feladatok köre csak bővült, így a megyei levéltári rendszer már most működőképessége határán áll, abból nem lehet további forrásokat kivonni a szakmai munka veszélyeztetése nélkül – figyelmeztetett.

Mint Tilcsik György hozzátette, mindeközben fejlesztések lennének szükségesek, hiszen például az egyre fontosabb elektronikus iratkezelés speciális felkészültséget igényel. A levéltári szervezetek vezetői kifejezték reményüket, hogy jövőre új levéltári törvény születik, melynek megalkotói tekintettel lesznek a levéltárak fontosságára a nemzeti kultúra megőrzésébe”

Forrás:
Átszervezés előtt a megyei levéltári hálózat, Múlt-kor történelmi portál/MTI, 2011. december 12.