Skip to main content
informatikaszakirodalom

Az Egyesült Államok postai szervezete csatlakozik a digitális postai szolgáltatókhoz

Szerző: 2011. december 19.No Comments

Az Egyesült Államok postaszolgálatának felügyeleti szervezete fehér könyvek sorozatában tekinti át a posta helyzetét. A sorozat negyedik tagja azt ajánlja, hogy a posta létesítsen egy olyan e-mail szolgáltatást (‘eMailbox’), amelynek része a .post tartománynév és egy nagybiztonságú adattárolási szolgáltatás (‘eLockbox’) , melyben fontos személyes és jogi dokumentumokat lehet tárolni. Olyan digitális postai szolgáltatást vázol fel, mely az amerikai háztartásokat és vállalkozásokat biztonságos, magán kommunikációs hálózattal köti össze, melyet úgy terveztek, hogy bárhol és bármikor hozzáférhető legyen.

Az amerikai posta két olyan adatbázissal rendelkezik, amely alkalmas lehet a posta digitális szolgáltatásainak alapjának. Ha a címek és címváltozások adatbázisait össze lehetne kötni egy harmadik ‘eMailbox’ adatbázissal, akkor a fizikai címek és az elektronikus címek összekötése megteremtené a lehetőségét olyan azonosító kialakításának, amely azokban az esetekben használható, amikor a biztonsága, bizalmasság, hitelesség, letagadhatatlanság fontos – például a pénzügyi és jogi levelezés esetében.

A legtöbb ilyen szolgáltatást üzemeltető postai szolgáltató árszabása szerint a feladó fizet, a továbbítandó levelek mennyisége alapján engedményeket kapva, a címzetteknek a szolgáltatás ingyenes. Mások a normál levélforgalom árait használják, esetleg annál olcsóbb árat szabva. Reklámanyagot csak azok a szervezetek küldhetnének, melyek regisztrálták magukat a postánál, és csak akkor, ha a címzett beleegyezett.

Az eLockbox az elképzelés szerint az eMailbox alkönyvtára lenne, további biztonsági eszközökkel védve, hogy megfelelő tárolóhelyet biztosítson a fontos iratoknak. Havi előfizetési díjért lehetne használni. Az előfizetés díja magában foglalna egy bizonyos mennyiségű tárhelyet, további tárhelyért külön kellene fizetni. Ugyanez érvényes kiegészítő szolgáltatások esetén is, mint például az élethosszig tartó megőrzés.

Forrás:
eMailbox and eLockbox: Opportunities for the Postal Service, U.S. Postal Service Office of Inspector General Risk Analysis Research Center, 2011. november 14. (pdf)