Skip to main content
közigazgatási informatika

300 ezer embert zárhat ki az Ügyfélkapu

Szerző: 2011. december 29.január 2nd, 2012No Comments

„Január elsején mintegy 300 ezer felhasználó ügyfélkapu bejelentkezési jelszava lejár. Az érintett felhasználóknak év végéig módosítaniuk kell jelszavuk lejárati dátumát, különben nem tudnak majd belépni – közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH).

Kétszer elfelejteni
Eredetileg már októberben jelszót kellett volna cserélni, azonban még a felhívás után is 560 ezeren elmulasztották ezt megtenni. Ezért, hogy az érintettek továbbra is használni tudják ügyfélkapujukat, a KEKKH év végéig meghosszabbította a jelszavak érvényességét.

A helyzet kicsit javult, de még mindig mintegy 300 ezer ügyfélkapu tulajdonosnak kell módosítania belépési jelszava lejárati időpontját legkésőbb 2011. december 31-ig. A jelszavak leghosszabb megadható érvényessége két év. Amennyiben valakit kizár a rendszer, már csak személyesen, egy okmányirodában igényelhet új jelszót.

Bonyolult
Nem csoda, hogy ilyen sokan nem tették még meg a szükséges lépéseket, hiszen a magyarorszag.hu címről elérhető elektronikus rendszer felülete elég bonyolult. Nem könnyű megadni jó jelszót sem: a legnagyobb biztonság érdekében tartalmazniuk kell kisbetűt, nagybetűt és legalább két számot, sőt, bár a súgó szerint csak @ jelet nem tartalmazhat, valójában nem adhatunk meg más speciális karaktereket, például #-t sem.

Ugyanez a túlbonyolított rendszer jellemző a belső felületre is. Az üzemeltetők feltalálták például a „tartóstárat”: alapból minden, a rendszeren keresztül beérkező dokumentum törlődik, csak azok maradnak meg, amiket átmozgatunk ide. Ráadásul itt is csak 30 megabájt áll rendelkezésre, ami pdf dokumentumokkal könnyen túlléphető.”

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala közleménye 2011. október 26-án:

„Meg kell hosszabbítani a 2012. január 1-jéig érvényes ügyfélkapus jelszavak lejárati dátumát
2011. október 26.
Felhívjuk tisztelt ügyfeleink figyelmét, hogy a 2012. január 1-jén közel félmillió felhasználó ügyfélkapu bejelentkezési jelszava lejár. Kérjük, ellenőrizzék ügyfélkapus jelszavuk lejárati dátumát, és amennyiben esedékes, hosszabbítsák meg azt, az ügyfélkapu zavartalan használata érdekében.

Az ügyfélkapu jelszó lejárati dátuma ellenőrizhető a www.magyarorszag.hu portálon, az ügyfélkapuba történő bejelentkezést követően a „Saját adatok” menüpont alatt. A jelszó lejárati dátuma módosítható a „Jelszóváltoztatás” menüpontban.

Az ügyfélkapuval, illetve a jelszó lejáratának dátumával kapcsolatban további tájékoztatást kaphatnak a https://segitseg.magyarorszag.hu/segitseg/ugyfelkapu internetes segítség-oldalon, vagy a Kormányzati Ügyfélvonalon keresztül a 1818-as 24 órában helyi tarifával hívható telefonszámon, vagy a 1818@ugyfelvonal.hu e-mail címen.”

Forrás:
300 ezer embert zárhat ki az Ügyfélkapu, Index.hu, 2011. december 29.
Meg kell hosszabbítani a 2012. január 1-jéig érvényes ügyfélkapus jelszavak lejárati dátumát, Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, 2011. október 26.