egészségügy

Idén jöhet az e-recept: személyazonosítás lesz a patikákban!

Szerző: 2012. január 29.No Comments

„Az OEP újabb egy évre 216 millió orvosi vény előállítására keres vállalkozót. Az egészségügyi államtitkár tavaly novemberben jelentette be, hogy 2012-ben bevezetik az elektronikus receptet. Jelenleg az új rendszer bevezetésének előkészítése zajlik, a fejlesztést uniós forrásból kívánják finanszírozni – írja a Napi.
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) újabb egy évre, összesen 216 millió orvosi vény gyártására és szállítására írt ki közbeszerzési eljárást. Jelenleg a budapesti székhelyű Szenzor Számítóközpont Kft. állítja elő a recepteket a korábbi beszállító Állami Nyomda Nyrt. helyett. A munkát közbeszerzésen nyerte el a cég, a vásárlást az OEP finanszírozza.

Az OEP adatai szerint Magyarországon jelenleg évente 150 millió receptet váltanak ki a betegek. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár tavaly novemberben beszélt arról, hogy 2012-ben bevezetik az elektronikus vényeket, ám részleteket nem közölt. Ez a rendszer is uniós fejlesztési források felhasználásával jöhet létre – tudta meg a Napi a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságától. „Az előkészítés, tervezés folyamatban van, de a forrásallokáció a legidőigényesebb feladat ennél a projektnél is. Első körben a rendszer élesbe állításához szükséges egyeztetések, jogszabályalkotás és a csatlakozáshoz szükséges interface megoldások kialakítására kerül sor.” A bevezetés folyamatosan történhet, az első éles csatlakozásokra és felhasználásra már ez évben sor kerülhet – közölte az államtitkárság.

Az Origo korábban azt írta az államtitkárságra hivatkozva, hogy leginkább az elektronikus repülőjegyhez lehet hasonlítani az e-vényt. Azt akár ki is lehet majd nyomtatni, de a jövőben nem a papír, hanem az e-recept számít majd „hiteles dokumentumnak”. A betegeknek a patikákban igazolniuk kell a személyazonosságukat, amikor kiváltják a „receptet”.”

Forrás:
Idén jöhet az e-recept: személyazonosítás lesz a patikákban!, Biztosítási Szemle, 2012. január 26.