közigazgatás: magyar

A kormányhivatal „áttörte a falat”

Szerző: 2012. február 4.No Comments

„Debrecen – Szakigazgatási szerveknek nevezik a kormányhivatalt alkotó állami szervezeteket, amelyek közé tartozik a volt ÁNTSZ-től (ma népegészségügy) a munkaügyön át az egészség- és nyugdíjbiztosítóig összesen 16 szervezet (lásd a felsorolásban). Élükön az államot helyben megszemélyesítő kormánymegbízott áll: Hajdú Bihar megyében Rácz Róbert. A kormányhivatal megalakulásakor a célokról és a tervekről, most egy év tapasztalatairól kérdeztük.

Gördülékenyebb szakhatósági eljárást ígért. Kérem, mondjon példát arra, hogy egy korábban nagyon bonyolult eljárás ma milyen egyszerűen intézhető.
Rácz Róbert: Azt gondolom, hogy a korábbinál gyorsabban, a szakigazgatási szervek szükségszerű együttműködésével, és kevésbé bürokrata szemlélettel dolgozunk. Sokat beszélgetek erről a kollégáimmal, s elmondom: vannak olyan területek, ahol nem engedhetünk a jogszabályok betartásából (munkaügy, fogyasztóvédelem, népegészségügy stb.), de számos más területen hagyjuk nyugodtan élni, dolgozni az embereket. Szó nincs arról, hogy most majd mindenki azt csinál, amit akar! A kötelezettségeket komolyan kell venni, de bizonyos területeken nem kívánunk erre a folytonos jelenlétünkkel, a gyakori ellenőrzéseinkkel figyelmeztetni. Felelős magatartást, önkéntes jogkövetést várunk el. Viszont aki bármilyen okból fennakad (például egy munkavédelmi előírás elhanyagolásából következő baleset vagy konyhai ételmérgezés alkalmával) annak az eddiginél komolyabb következményekkel kell számolnia. Meg vagyok róla győződve, hogy ezáltal működőképesebb lehet az ország. Lehet, hogy így kevesebb bevétel származik bírságból, de, ha annál is kevesebbet költünk ellenőrzésre, akkor mindenki jól jár. És közben folyamatosan gyűjtjük a javaslatokat az ésszerűtlen rendelkezések, fölösleges előírások kiiktatására, az olcsóbb, hatékonyabb megoldásokra. Ez a lista az ország többi kormányhivatalában is duzzad, s szerintem hamarosan át fogja törni a falat: foglalkozni kell vele a jogalkotónak.

A célok egyikeként megfogalmazták, hogy legyen sokkal olcsóbb az állam ezen szervezetinek működése. Mennyit sikerült megtakarítani azt elmúlt évben?
Rácz Róbert: Amíg a szakigazgatási szervek önállóan működtek, az úgynevezett dologi kiadások költsége együttvéve elérte az 1,4 milliárd forintot, tavaly pedig sikerült megoldani 700 millió forintból – anélkül, hogy csökkentettük volna a létszámot, s emiatt lenne mondjuk kevesebb a telefonszámla vagy a papírhasználat. De az addigi 17 épület helyett most 10-ben vannak az irodáink, s míg azelőtt – ahogy egy kollégám mondta, mindenre volt pénz, most meghatároztuk az elkölthető összeget: benzinre, telefonszámlára, eszközfelhasználásra – mindenre. Amikor panaszkodnak a kollégák, hogy már alig bírnak kijönni a keretből, azt mondom: jó pályán vagyunk.

Sok pénzt és energiát fektettek a kormányablak kialakításába, ahol több ügyet közvetlenül intézhetünk, illetve tanácsokkal, szakszerű útbaigazítással segítenek. Elégedett a kormányablak teljesítményével? Mikor és hol nyílnak majd hasonlók a megyében?
Rácz Róbert: Jobban örülnék, ha az esti órákban is növekedne az ügyfélforgalom, de belátom, nagyon lassan megy át a köztudatba, hogy nem kell a munkahelyről elkérezkedni vagy szabadságot kivenni, mivel a kormányablak munkanapokon este 8-ig rendelkezésre áll. Ez, sajnos, nincs kihasználva. Egyébként növekszik lassan a forgalom. Nem baj, hogy nincs tumultus, úgy kevesebb idő jutna a minőségi kiszolgálásra. 2013-tól a megyében még legalább kilenc, de lehet, hogy ennél több kormányablak is működik majd, ugyanis minden járási székhelyen lesz egy.

A kormánymegbízott politikai funkciót tölt be egy hatalmas állami apparátus élén, amelynél most 10 százalékkal kellett csökkenteni a létszámot. Ilyenkor magyarázkodás nélkül meg lehet válni a politikailag más elveket hirdető munkatársaktól. Megtörtént?
Rácz Róbert: Mondok néhány számot. Egy év alatt a 16 szakigazgatási szerv vezetőinek a fele sem cserélődött le. A távozók egy része nyugdíjba ment, a többiek helyett szakmai okból kerestünk mást, de az utóbbiak ötnél nincsenek többen. Az 1300 körüli létszámból pedig összesen legfeljebb 20-30 helyen volt váltás. Ennyit a tavalyi „tisztogatásról”. A mostani létszámcsökkentéskor pedig minden egyes döntést a szakigazgatási szervek vezetőire bíztam, és tőlem egyikük sem hallott sem nevet, sem utalást arra, hogy kitől kellene megválni.”

Forrás:
A kormányhivatal „áttörte a falat” – Interjú Rácz Róberttel, haon.hu, 2012. január 30.