Skip to main content
közigazgatás: magyar

Infrastrukturális fejlesztéseket akarnak a járási központban

Szerző: 2012. február 12.No Comments

„Gyomaendrőd 1966-ig járási székhely volt, így érthető örömmel nyugtázták a város vezetői, hogy hosszú idő után ismét járásközpont lehet a városból. A dolog azonban úgy tűnik, mégsem megy olyan simán, a remélt nyolc tagtelepülés közül ugyanis Bucsa, Kertéssziget és Körösladány jelezte a minisztériumnak, hogy nem kíván csatlakozni, Ecsegfalva és Dévaványa pedig fenntartásokat fogalmazott meg.

Utóbbi két település ugyanolyan feltételeket szeretne, mint a többi járási székhelyen, azaz legyen Gyomaendrődön bíróság, ügyészség, rendőrkapitányság, hivatásos tűzoltóság és magasabb színvonalú egészségügyi ellátás. Emellett kérték, hogy Dévaványán működjön járási hivatali kirendeltség és javítsák a közlekedési feltételeket az Ecsegfalva-Dévaványa-Gyomaendrőd útvonalon.

Kardos Károly, Körösladány polgármestere elmondta: kiváló a kapcsolatuk Gyomaendrőddel, de történelmi és ésszerűségi okokból kezdeményezték, hogy városuk mégis a szeghalmi körzethez tartozzon. Körösladányból több busz és vonat indul Szeghalomra, a jegyárak kevesebbe kerülnek és az út is rövidebb, mintha Gyomaendrődre szeretnének eljutni a helyiek. A gazdasági kapcsolatok is erősebbek Szeghalommal, sokan járnak be dolgozni a közeli városba, s ez vice versa is igaz.

A szeghalmi kistérségből Bucsa és Kertészsziget sem szeretne a jövőben a Gyomaendrődi járáshoz tartozni. Mindkét település képviselő-testülete határozatba foglalta kérelmét, s azt elküldték dr. Szabó Erikának, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárának. A tervezet Okányt a szeghalmi járáshoz sorolta. Fekete Zoltán, Okány polgármestere lapunknak elmondta: kérelmezték, hogy a sarkadi kistérséghez tartozzon a község.

Nem csak a tervezett gyomaendrődi járásban voltak akik nemet mondtak: Kondoros Békéscsaba helyett Szarvashoz csatlakozna. Erdős Norbert, Békés megyei kormánymegbízott, országgyűlési képviselő lapunknak elmondta: a korábban említett szervek megléte nem feltétele annak, hogy egy város járási központ legyen.

Ugyanakkor — hangsúlyozta — nem elképzelhetetlen, hogy hosszú távú célként megfogalmazódik majd, hogy Gyomaendrődön is működjön bíróság, ügyészség, rendőrkapitányság, illetve hivatásos tűzoltóság. Kiemelte, azon dolgoznak, hogy minél több pénz jusson a megye útjaira. Dévaványán pedig előreláthatólag lesz kormányablak.

A kormánymegbízott kérdésünkre elmondta: a járásokkal kapcsolatos javaslatokról előreláthatólag február végéig születik döntés. Vélhetően lesznek kisebb változások az eredeti elképzelésekhez képest.
Erdős Norbert emlékeztetett arra: a megye szempontjából komoly eredménynek számít, hogy kilenc járás alakulhat, miközben Csongrádban várhatóan csak hét.”

Forrás:
Infrastrukturális fejlesztéseket akarnak a járási központban, beol.hu, 2012. február 11.