Skip to main content
közigazgatási informatikatávközlés

Új vezérigazgató a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nél

Szerző: 2012. február 16.No Comments

„A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. igazgatósága javaslatára a nemzeti fejlesztési miniszter 2012. február 6-tól Szabó Zoltán Attilát nevezte ki a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. vezérigazgatójává – közölte a NISZ kedden.

Szabó Zoltán Attila villamosmérnök, közgazdász végzettségű szakember, aki tapasztalatait multinacionális távközlési szolgáltatóknál szerezte különböző vezetői pozíciókban. A miniszterelnök 2010 őszén a kormány tanácsadó testületének, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács alelnökének nevezte ki. Az elmúlt időszakban több nemzetgazdaságilag kiemelt fontosságú projekt vezetésében és menedzselésében vett részt.

Szabó Zoltán Attila küldetése, hogy a NISZ Zrt. olyan magas színvonalú, költséghatékony és megbízható elektronikus szolgáltatásokat nyújtson a felhasználók – a közszféra, a lakosság és a vállalkozások – számára, amelyek segítségével az ügyfelek egyszerűbben, gyorsabban, és környezettudatosan menedzselhetik a mindennapi életüket. A jövőkép, hogy az évtized közepére a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. a közigazgatás vezető és a piac meghatározó integrált infokommunikációs szolgáltató vállalatává váljon – közölte a társaság.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. portfóliójába tartozik a központosított kormányzati informatikai infrastruktúra fejlesztése és üzemeltetése, a jogszabályokban meghatározott „kormányzati célú hálózati szolgáltató” státusszal együtt járó feladatok ellátása, így a készenléti szervek rádiókommunikációjának, valamint a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat rendelkezésre állásának biztosítása.

A NISZ üzemelteti a magyarorszag.hu kormányzati portált, amely az elektronikus kormányzati szolgáltatások centruma – ügyfélkapu, hivatali kapu, stb. –, valamint a központi rendszert, amely a hazai elektronikus kormányzati szolgáltatások centrális hálózata.

A Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. jogelődei révén 47 éves múltra tekint vissza. Elődei az 1964-ben alapított Konjunktúra- és Piackutató Intézet (KOPINT) és az 1968-ban létrehozott Datorg Külkereskedelmi Adatfeldolgozó és Szervező Rt., melyeknek összevonásával 1987-ben jött létre a KOPINT-DATORG Konjunktúra-, Piackutató és Informatikai Intézet. 2005 júliusától a társaság egyedüli tulajdonosa a magyar állam, azóta zártkörű részvénytársaságként működik. 2008-ban a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vette át. 2007 óta a vállalat fő tevékenysége a teljes körű infokommunikációs szolgáltatások nyújtása.”

Forrás:
Új vezérigazgató a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nél, Index.hu/MTI, 2012. február 14.