Skip to main content
közigazgatási informatika

Többfunkciós, modern chipkártya lesz az új diákigazolvány

Szerző: 2012. február 19.No Comments

„A többfunkciós, modern chipkártya miatt kerül csaknem háromszorosába a diákigazolvány kiállítása – indokolta az áremelést lapunknak az Oktatási Hivatal. A korábban kiadott igazolványokat a napvilágot látott hírekkel ellentétben nem vonják be, és nem cserélik ki, de február 1-jétől már csak új típusú igazolványokat állítanak ki a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) szabályai szerint. Az elvesztett diákigazolvány pótlása közel 5000 forintba kerül majd.

A középiskolai diákigazolvány kiállítása korábban 550 forintba került, míg a felsőoktatási diákigazolvány 1600 forintba, mindkettőhöz plusz költségként jelentkezett a fotó beszerzése. A fénykép elkészítése ezentúl az okmányirodában zajlik, és a diákigazolványhoz szükséges, hiteles aláírást is itt veszik fel – tájékoztatta lapunkat Cseh Boglárka, az Oktatási Hivatal kommunikációs irodájának vezetője. A fénykép és az aláírás felvétele után az okmányiroda munkatársa egyezteti az adatokat a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) adat- és lakcímnyilvántartásával, majd ezekről hiteles NEK adatlapot készít: a jelentkező ennek az adatlapnak a sorszámával kezdheti meg a diákigazolvány kérelmezését.

Az igénylés díja mind a közoktatásban, mind a felsőoktatásban tanulók számára 1400 forint, melyből 100 forint marad az intézményeknél, és 1300 forint került az Oktatási Hivatalhoz. A régi igazolványok egy elavult technológián alapuló kontaktusos chip-et tartalmaztak, amely semmilyen szolgáltatás igénybevételére nem alkalmas – mondta el lapunknak Cseh Boglárka. Az új igazolványok modern RFID chipet tartalmaznak, és a Nemzeti Egységes Kártyarendszer részeként különféle szolgáltatások igénybevételére biztosítanak lehetőséget, például az e-ticket alkalmazások használatához, mint az e-közlekedési bérlet, illetve alkalmasak beléptetésre is. Bizonyos szolgáltatásokra a korábbi „elavult” chip is használható volt, a Szegedi Tudományegyetemen például fénymásoló- és kávéautomaták működnek a diákigazolvánnyal, illetve a hallgatók által kapott tankönyvtámogatást is a diákigazolvány segítségével regisztrálják – jóllehet ez utóbbit a diákigazolványon található vonalkóddal azonosítják. Ugyanezt a vonalkódot használja az SZTE Klebelsberg Könyvtár a hallgatói kölcsönzések nyilvántartására.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint az új típusú igazolványok kibocsátása lehetővé teszi a NEK rendszerben megvalósuló más kártyás alkalmazások diákigazolványokkal történő igénybevételét. A projekt részeként az igénylési folyamat elektronizálása, az oktatásban használt igazolványok (pedagógus, oktatói, diákigazolvány) egységesítése, valamint ezen igazolványok technológiai és formai megújítása zajlik. A Hivatal célja az intézményi ügyintézők munkájának, valamint az igazolványok előállítási idejének csökkentése, és korszerű, más alkalmazásokkal is kompatibilis oktatási igazolványok kiadása.

Cseh Boglárka hangsúlyozta, hogy a diákigazolványokat nem kell lecserélni február végéig. Az intézményeknek 2012. február 29-ig a tavaly kiadott kártya alapú ideiglenes diákigazolványokat kell bevonniuk, mert helyette már 2012. január 1-től a Hivatal központi rendszeréből nyomtatható igazolást kell kiállítaniuk az oktatási igazolványokról szóló kormányrendelet szerint, ezt az igazolást 60 naponta kell megújítani.

A diákigazolvány elvesztése azonban jelentős költséget jelent: a december 30-án született, január 1-jétől hatályban lévő kormányrendelet szerint az igazolványt érvényesítő matrica pótlása 3500 forintba kerül. Mivel az nehezen elképzelhető, de legalábbis ritka eset, hogy a diák csak az igazolvány hátoldalára ragasztott matricát veszíti el, ehhez az összeghez járul még az új igazolvány kiállításának díja, a már említett 1400 forint. Így az új igazolvány összesen 4900 forintba kerül a jövőben.”

Forrás:
Ötezerért pótolhatjuk a diákigazolványt, Népszava, 2012. február 16.