közigazgatási informatika

Sikeres a facebookos körözés

Szerző: 2012. február 27.No Comments

„A hannoveri rendőrség 2011 márciusa óta már nyolc letartóztatást foganatosított a „facebookos hajtóvadászat” segítségével.

A Fahndung via Facebook programban a helyi rendőrség egyenesen a közösségi oldalra tölti fel a körözött személyek fotóit és fantomképeit, így a lakosság nemcsak az esti híradóban, néhány másodpercre találkozhat a képekkel. A program sikerét azonban a bűnelkövetők letartóztatása mellett az is jelzi, hogy a hannoveri rendőrség Facebook-oldalát majdnem százezer ember lájkolja – maga a város félmilliós.

S bár az ötlet olyan népszerűnek bizonyult, hogy többen javasolták országos bevezetését, természetesen akadtak ellenzői is. Például Németország adatvédelmi biztosa januárban két hétre azzal az indokkal állította le a „hajtóvadászatot”, hogy egy hivatalos körözéssel kapcsolatos információkat tilos egy olyan szerveren tárolni, amely fizikailag nincs a körözést kiadó állam területén. A hivatalos információk azóta kizárólag német szervereken érhetőek el, a Facebookra pedig csak linkek kerülnek ki. A legtöbb kritikus azonban valójában attól fél, hogy egy rosszul emlékező tanú leírása alapján rosszul elkészített fantomkép miatt a program digitális boszorkányüldözésbe csaphat át.

A magunk részéről Alsó-Szászország adatvédelmi biztosával értünk egyet, aki a Zeit.de-nek azt nyilatkozta, hogy „egy modern és a jövőre hangolt rendőrség nem kerülheti meg a közösségi oldalakat”.”

Forrás:
Sikeres a facebookos körözés, Hír24, 2012. február 16.