Skip to main content
közigazgatás: magyarművelődés

A Nefmi irányíthatja a megyei közgyűjteményeket

Szerző: 2012. február 29.No Comments

„A korábban a megyei önkormányzatokhoz tartozó közgyűjtemények közvetlen minisztériumi irányítás alá kerülését tartalmazza egy, hamarosan a kormány elé kerülő javaslat.

L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke kedden Pécsen tartott sajtótájékoztatón elmondta: elkészült az első olyan szakmai anyag, amely megfogalmazza a kormánynak, hogy az érintett múzeumokat, könyvtárakat és levéltárakat ne a megyei kormányhivatalok, hanem közvetlenül a Nemzeti Erőforrás Minisztérium tartsa fenn. Hozzátette, hogy reményei szerint ezen elképzelés élvezi majd a kormány támogatását, s az intézmények átadása április 1-ig, de legkésőbb ez év végéig megtörténik.

L. Simon László pécsi látogatása során Páva Zsolt fideszes polgármesterrel, Márta Istvánnal, a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. igazgatójával és több országgyűlési képviselővel együtt kereste fel a baranyai megyeszékhely több kulturális intézményét. A bizottsági elnök a megyei közgyűjteményekre vonatkozó döntés szükségességét azzal magyarázta, hogy az így egységes szakmai protokollok szerint megszervezett feladatellátás az intézmények, a lakosság és a politikusok számára is garantálja a stabil működést, a gyűjtemények megmaradását.

L. Simon László úgy vélte: az egységes intézményfenntartói háttérrel jobbak lesznek „a költségvetési kilátások” is, lehetőség nyílik a megfelelő működési források biztosítására. A bizottsági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a régihez hasonlóan az új alkotmány is hangsúlyos elemként kezeli a magyar állampolgárok kulturális javakhoz való hozzáférését. Szerinte törekedni kell a kulturális különbségek csökkentésére, de nemcsak földrajzi értelmében, hanem a fogyatékkal élők tekintetében is. Példaként Pécset hozta fel, ahol a Pécsi Nemzeti Színház egy előadása már jeltolmácsolással is megtekinthető”

Forrás:
L. Simon: a Nefmi irányíthatja a megyei közgyűjteményeket, HVG.hu/MTI, 2012. február 28.