Skip to main content
informatika

Kidobta a Google Mapset a Foursquare

Szerző: 2012. március 5.No Comments

„…A Foursquare részben megszabadul a Google Maps térképszolgáltatásától és az asztali webes felületén a jövőben az OpenStreetMap mozgalom terméke tűnik majd fel. A felhasználók csupán azt fogják észrevenni, hogy a térkép némileg megváltozott, a színek, a formák és a feliratok eltérnek az eddig megszokottól, de a funkcionalitás teljesen azonos marad.

A váltás váratlan és némileg furcsa is, nehéz hasonló példákat mondani. A Foursquare a kezdetektől fogva a Google Maps API-t használja az okostelefonos és a webes megjelenítéshez is. A cég vezetői azonban felfigyeltek arra, hogy az elmúlt fél évben több, általuk figyelt cég is elkezdett átmigrálni alternatív térképmegoldásokra. Így a Foursquare fejlesztőkben is felvetődött az ötlet, hogy mi történne, ha egy saját térképmegoldással rukkolnának elő.

Olyan, mint egy földrajzi Wikipedia
A projekt felelősei meg is tették a szükséges lépéseket és a crowdsourcing metódusra épülő OpenStreetMap adatbázisára kezdték el felépíteni saját megoldásukat. A magyarázat szerint az OSM “csodálatos, olyan, mint egy földrajzi Wikipedia”. A Foursquare támogatja a nyílt adatbázisokat és örömmel próbálják ki saját magukon is. Van azonban nehézsége is az OpenStreetMap felhasználásnak, ugyanis az adatbázis még nem egy kész térkép, a kemény rész az, hogy az információk vizuálisan is megjelenjenek valahogyan.

Az alapértelmezett megjelenítés ugyanis nem volt megfelelő a Foursquare céljaihoz, ahogyan az Open MapQuest, egy másik alternatív térkép sem hozta a várt eredményeket. A gondolkodás közepette tűnt fel egy egészen új, térképészettel foglalkozó startup, a MapBox, ami teljesen véletlenül szintén az OpenStreetMapre építkezett. Az időzítés szinte tökéletes volt, múlt héten a MapBox elindította a Streets nevű vizuális megjelenítő megoldását, ami mostantól kezdve minden, a Foursquare.com által mutatott térkép motorja lesz.”

Forrás:
Kidobta a Google Mapset a Foursquare, Dojcsák Dániel, HWSW.hu, 2012. március 1.