távközlés

Áprilistól vonatjegyet is vásárolhatunk mobillal

Szerző: 2012. március 7.No Comments

„Április elejétől immár mobiltelefonjuk segítségével is vásárolhatnak vonatjegyet a három hazai mobilszolgáltató előfizetői – tudta meg a HWSW a mobilszolgáltatókhoz közel álló, belsős iparági forrásoktól. A vonatjegyek kényelmes, sorban állás nélküli vásárlási lehetőségét nem hivatalos információk szerint ugyanaz a rendszer szolgálja majd ki, mellyel parkolási díjat, vagy autópályahasználati-díjat fizethetnek be az ügyfelek. A jegyvásárlás ebből következően az összes hazai szolgáltató összes ügyfelének a rendelkezésére áll majd, kizárólag a MÁV-Start Zrt. által üzemeltetett vonalakon.

A vonatjegy vásárlása a mobilvásárlási rendszereknél megszokott módon SMS-ben történhet majd, az ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy a vásárlási folyamat hogyan lesz pontosan összehangolva a vonatmenetrendekkel, valamint a vonatokon utazók érvényes jegyét, illetve utazási jogosultságát hogyan fogják ellenőrizni a kalauzok. A vásárlás ebben a rendszerben is kényelmi díjhoz lesz kötve, vagyis a vonatjegy árán túl a mobilszolgáltató vélhetően 100-200 forintos nagyságrendű extra költséggel fogja terhelni az ügyfél egyenlegét.

A MÁV-Start Zrt. a kényelmesebb jegyvásárlás érdekében az utóbbi években több fejlesztést is elindított. Ennek része volt egyebek mellett az utasszállító cég honlapján elérhető internetes jegyvásárlási lehetőség, mely segítségével az utasok bankkártyával, számítógépük segítségével vásárolhatnak jegyet, majd azt a fő állomásoknál elhelyezett terminálokon az e-mailben kapott kód segítségével kinyomtathatják. Ezt a rendszert egészítette ki a vasúttársaság otthoni jegynyomtatási lehetőséggel tavaly ősszel, itt már az állomásokon található jegynyomtatóhoz sem kell odamennie az utasnak, a QR-kóddal ellátott, online vásárolt jegyet akár az otthoni nyomtatóján is kinyomtathatja.

A mobilszolgáltatók bevonásával újabb kényelmi szolgáltatással egészül ki a jegyértékesítési rendszer, jóllehet a mobilos vonatjegy-vásárlás gyakorlati megvalósításának rendszerei egyelőre nem ismertek. Egyelőre az sem egyértelmű, hogy a mobilvásárlási szolgáltatás üzemeltetését tavasztól ki végzi majd, illetve a fentebb említett kényelmi díjat ki szedi be. Egy még tavaly elfogadott törvény szerint szerint ugyanis azoknak a mobilvásárlási konstrukcióknak a háttérrendszerét, ahol állami tulajdonú szolgáltatócég a partner, egy állami cégnek kell majd üzemeltetnie.

Ez azt jelentené, hogy a mobilparkolás, illetve autópályadíj-fizetés után befolyt plusz összegek is állami kézbe kerülhetnek. A mobilszolgáltatók szerepe, és részesedése a befolyt anyagi többletből egyelőre nem tisztázott. A Parlament őszi ülésszakának végén elfogadott törvény májustól léphet hatályba – a HWSW tudomása szerint egyelőre nem zajlott még egyeztetés a részletekről a mobilszolgáltatók és a kormányzat közt.”

Forrás:
Áprilistól vonatjegyet is vásárolhatunk mobillal, Koi Tamás, HWSW.hu, 2012. március 7.