Skip to main content
közigazgatás: magyar

Lázár János minden iskolát külön megvizsgáltatna

Szerző: 2012. március 14.No Comments

„Az oktatási államtitkárság akkor jár el helyesen, ha még azelőtt alaposan átvilágít minden olyan önkormányzatot, amely iskolaműködtetésre jelentkezik, mielőtt megkötné velük az erről szóló egyedi szerződéseket – ezt Lázár János fideszes frakcióvezető jelentette ki egy Hódmezővásárhelyen tartott oktatási konferencián.

Hoffmann Rózsa azt szeretné, ha minél több önkormányzat vállalná iskolái működtetését, mivel ez egyértelmű és egészséges feladatmegosztást eredményezne – az oktatási államtitkár erről kedden Hódmezővásárhelyen, egy közoktatási és szakképzési konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón beszélt.

A köznevelési törvény egyértelműen rögzíti, mi számít fenntartói feladatnak, ez az államé, és mi működtetői feladatnak – mondta a politikus. Mint hozzátette: amennyiben egy önkormányzat, magánszemély, alapítvány, vagy egyház vállalja egy iskola működtetői feladatait, és erről szerződést köt az állammal, akkor ezt megteheti, de ez természetesen a költségek egy részének a viselését is jelenti.

Egy város önkormányzatának nem lehet az közömbös, hogy van-e olyan iskola, amely az övé, amelyért felelősséget vállal – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester hangsúlyozta, a köznevelési törvény felhatalmazza az oktatással foglalkozó tárcát, hogy a kormány nevében tárgyaljon és egyedi szerződéseket kössön. A Fidesz parlamenti frakcióját is vezető politikus kiemelte, a minisztérium és az oktatási államtitkárság akkor jár el felelősen, ha minden esetben megvizsgálja, hogy a működtetésért jelentkező önkormányzat alkalmas-e a feladatra.

Mivel a legfontosabb cél, hogy a jelenleginél jobb oktatási rendszer legyen, különbséget kell tenni. Vannak olyan iskolák, amelyek sokkal jobb helyen lesznek állami működtetésben, és léteznek olyan intézmények, ahol felmerül a szorosabb együttműködés lehetősége, és nem csupán gazdasági téren, hiszen a keretek adottak, az állam a finanszírozásban többletszerepet vállal a jövőben – közölte Lázár János.

A megyei jogú városok nem akarnak szabadulni iskoláiktól, nem tartják azokat tehernek – mondta a polgármester, aki ezért fontosnak tartja, hogy ezeken a településeken az átlagnál szorosabb együttműködés alakuljon ki az állam és az önkormányzatok között.”

Forrás:
Lázár János minden iskolát külön megvizsgáltatna, Népszabadság/MTI, 2012. március 13.