közigazgatási informatika

Egymilliárdot költ a főváros informatikai fejlesztésekre

Szerző: 2012. március 24.No Comments

„Csaknem egymilliárd forintot szán idén a Fővárosi Önkormányzat informatikai feladatokra, beruházásokra, illetve licencek vásárlására − többségében már folyamatban lévő fejlesztésekre.

Az ezekre tervezett előirányzat összesen 987 millió forint. Az önkormányzati beruházások között szerepel a Budapest-portál korszerűsítése, a megújult oldal március eleje óta működik, a főváros közleménye szerint költségcsökkentést jelent, hogy a honlap tartalmát külsős cég helyett a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai állítják elő − a projekt így került 30 millió forintba. A 83,4 milliós, az „oktatási ágazatban létrehozandó gazdasági hálózatfejlesztés” címen szereplő fejlesztés célja egy zárt hálózat kialakítása még nem létező gazdasági szervezetek és a Főpolgármesteri Hivatal között. A működéshez szükséges licenceket már megvásárolták.

Több mint 830 millió forintos előirányzatot szán Budapest a folyamatban lévő hivatali beruházásokra, a helyi adófeldolgozás információs rendszerének fejlesztésére például csaknem negyedmilliárd jut, ami − egyebek között − 50 nyomtató beszerzését fedezi. A közbeszerzést tavaly írták ki, az összeg többek között az ügyfélkapus kapcsolat módosítását, az adóbevallások elektronikus benyújtását, a további bizonylatokra felkészülést, illetve az új szerverfarmba beillesztést tartalmazza.

Szintén a nagyobb tételek közé tartozik a 2011 és 2016 közötti licencvásárlásokra szánt, 232 millió forintra tervezett előirányzat. A beruházás célja, hogy biztosítsa a munkaállomások és a szerverek számára az alkalmazott operációs rendszer és az irodai kiszolgáló alkalmazások folyamatos aktualizálását, frissítését, másrészt hogy biztosítsa a jogtiszta szoftverhasználatot. A városvezetés már tavaly tárgyalni kezdett a beszállítóval, a keretmegállapodást idén kötik meg.

Az egyetlen év közben indított beruházás 30 millió forintba kerül Budapestnek: a Fővárosi Önkormányzat költségvetési tervező szoftverfejlesztésének célja a „korszerű, hatékony gazdálkodást támogató alkalmazás” kifejlesztése. Idén a jövőre záruló program második üteme valósulhat meg.”

Forrás:
Egymilliárdot költ a főváros informatikai fejlesztésekre, SG.hu, 2012. március 21.