Skip to main content
távközlés

Csak 10 százalék a Postáé az új mobilszolgáltatóban

Szerző: 2012. március 28.No Comments

„Az MTI értesülése szerint áprilisban mutatkozik majd be a jelenleg még bejegyzés alatt álló MPVI Mobil Zrt.

A pályázati feltételeknek megfelelően folyik a negyedik mobilszolgáltató létrehozása: a 10 milliárd forintos frekvenciahasználati díjat befizették, és a cégbírósági bejegyzéshez szükséges dokumentumokat a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságához hétfőn beadták – értesült az MTI a céghez közel álló forrásból. Az MPVI Mobil Zrt. operatív működése az adóregisztrációs eljárás után indulhat el.

Az MPVI alaptőkéje 500 millió forint, a vállalatban a Magyar Posta tulajdoni hányada 10 százalék, míg az MVM és az MFB Invest 45-45 százalékkal rendelkezik. Az MTI értesülése szerint a társaság áprilisban sajtótájékoztatón mutatkozik be.

A 900 MHz-es frekvencia-árverésen nyertes állami konzorcium által alapított vállalat első lépésben roamingszolgáltatói szerződést köt majd a már piacon lévő három szolgáltatóval, hogy azok infrastruktúrájának igénybevételével meg tudja kezdeni a működését, de ezzel egyidejűleg hozzá kell fognia saját hálózatának építéséhez is. Az idei év végéig Budapest meghatározott területén kell biztosítania lefedettséget, 2014 végéig pedig ezt ki kell terjesztenie minden, legalább 30 000 fő lakost elérő település közigazgatási területére. Szakértők a saját hálózat kiépítésének költségeit az első években alsó hangon évi 100 milliárd forintra becsülik.

A frekvenciaaukciót lezáró határozatot mindhárom már működő mobilszolgáltató megtámadta, de fellebbezésüket az NMHH elutasította. Az így másodfokon jogerőssé lett eredmény révén az új szereplő elindulhat ugyan, de a Magyar Telekom élt a további jogorvoslat lehetőségével, és bírósághoz fordult: a vállalat a Fővárosi Törvényszéktől az árverést lezáró jogerős határozat hatályon kívül helyezését és a rendelkezések végrehajtásának felfüggesztését kérte. Bár az operátor hivatalosan nem kommentálja az ügyet, lapunk úgy tudja, hogy a Telenor is bírósághoz fordul az ügyben.”

Forrás:
Csak 10 százalék a Postáé az új mobilszolgáltatóban, Barna József, IT café, 2012. március 27.