gazdaságtávközlés

Az adatroaming árát is korlátozza az EU

Szerző: 2012. április 2.No Comments

„A tegnap beterjesztett javaslat szerint július 1-én a jelenlegi nettó 35 eurocentről 29-re (jelenlegi árfolyamon 85 forintra) csökken a külföldi hálózatból indított hívások maximális percdíja, 2014 júliusáig ez 19 centre, azaz kevesebb mint 56 forintra csökken. A fogadott hívásokért jelenleg maximum 11 centet számlázhatnak a szolgáltatók, júliustól már csak 8 centet, 2014 nyarától pedig 5 centet. Egy külföldről elküldött SMS ára jelenleg legfeljebb 11 cent lehet, ennek maximális díja júliustól 9 cent lesz, két év múlva pedig mindössze 6 cent.

Az EU már korábban is alkalmazott plafont a roamingdíjak féken tartására, idén júliustól azonban végre az adatroamingot is szabályozza, így a külföldi mobilhasználat közben az előfizetőknek nem kell „számlasokktól” tartaniuk. A javaslat szerint 2012. július 1-től egy uniós ország szolgáltatójának hálózatán barangolva 1 megabájt adat letöltése nem kerülhet többe nettó 70 centnél (205 forintnál), 2013 júliusában a maximális díj 45 centre, 2014-ben pedig 20 centre csökken.

Szabadon választhatunk roamingszolgáltatót
Az Európai Parlament várhatóan májusban szavaz a javaslatról, amelyet minden bizonnyal el fog fogadni, az Európa Tanács bólintása után júliusban életbe léphet a tervezet. „Az új roaming-megállapodás hosszú távú strukturális megoldást nyújt, ami csökkenti az árakat, több választási lehetőséget biztosít” – mondta Neelie Kroes, a digitális politikáért felelős uniós biztos. „Az előnyöket már a nyári szünet alatt érezni lehet, 2014 nyarától pedig az emberek a legjobb ajánlatok közül választhatnak.”

Új elem a szabályozásban a roaming szétválasztás is. Ez utóbbi segítségével az ügyfeleknek 2014 nyarától külföldön barangolva nem lenne kötelező a honos szolgáltató romingcsomagjait használni. Vagyis lényegében a külföldi tartózkodás idejére ideiglenesen (roaming)szolgáltatót válthatnának az előfizetők, így anélkül csökkenthetnék jelentősen a költségeiket, hogy SIM-kártyát kéne cserélniük a telefonjukban, illetve az elérhetőségüket (telefonszámukat) meg kellene változtatniuk.

További újdonság, hogy az uniós lakosokat az Unión kívül is tájékoztatnia kell a szolgáltatóknak, ha az előre beállított, alapértelmezésként 50 eurós roamingdíj-határhoz közelítenek. Ez a gyakorlat az Unióban már működik, de 2012. július 1-től az egész világra ki fogják terjeszteni.”

Forrás:
Az adatroaming árát is korlátozza az EU, Bodnár Ádám, HWSW.hu, 2012. március 29.