Skip to main content
közigazgatás: magyar

Járások: legfeljebb 30 kilométert kell utazni

Szerző: 2012. április 6.No Comments

„2013 végére kiépítik a kormányablakok országos rendszerét, ahol az állampolgárok teljes körűen intézhetik majd az ügyeiket.

A fővárosi és a megyei kormányhivatalokhoz kerülnek a szabálysértési ügyek, és a leendő járási székhelytelepüléseken is lesznek szabálysértési ügyintézők – jelentette ki Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára az m1 Ma reggel című műsorában.

Mint mondta: azok az államigazgatási feladatok, melyeket eddig a jegyző végzett, átkerülnek a járási hivatalokhoz.

Beszélt arról is: 168 járást terveznek létrehozni vidéken, Budapesten pedig vagy 7-8-at, vagy kerületenként egyet hoznak létre. Harminc kilométernél nem kell többet utaznia annak, aki a járási székhelyre akar eljutni – tette hozzá.

Mint mondta: pikk-pakk mindent el lehet majd intézni a kormányablakoknál, országos kiépítésüket 2013 végére ütemezik. Véleménye szerint ezzel átláthatóbb lesz a magyar közigazgatási rendszer. Az államigazgatási feladatokat az állami szervezetrendszeren – járási hivatal, kormányhivatal – keresztül látják el. Óriási segítségnek minősítette azt, hogy az ügyfeleknek nem kell beutazniuk a megyeszékhelyre, nem kell megkeresniük, hol van a földhivatal, a nyugdíjfolyósító ügyfélszolgálata, hanem elég eljutni egy kormányablakhoz akár a járási székhelyen, akár a legközelebbi településen.

Szakembert szeretne látni a végrehajtó hatalom járási szintjének élén – szögezte le Szabó Erika, aki egyben reményét fejezte ki, hogy 2013 előtt az összes szakmai kérdés nyugvópontra juthat.”

Forrás:
Járások: legfeljebb 30 kilométert kell utazni, Hirado.hu, 2012. április 6.