Skip to main content
Internettávközlés

Az évtized adatvédelmi problémája az okostelefonos geolokáció

Szerző: 2012. április 7.No Comments

„A földrajzihelyzet-meghatározásra épülő szolgáltatások népszerűsége töretlen és egyre növekszik, de ezzel együtt szaporodnak az aggályok is.

Az okostelefon-tulajdonosok közel 60 százaléka használja a készülék nyújtotta geolokációs alkalmazásokat, annak ellenére, hogy ezekkel kapcsolatban közismertek az adatvédelmi és adatbiztonsági aggályok – áll a biztonsági kérdésekkel foglalkozó nonprofit szervezet, az ISACA friss jelentésében.

A kutatók a múlt hónapban ezer felhasználót kérdeztek meg, és a jelentés fő megállapítása, hogy a tulajdonosok leginkább két kockázattól tartanak: egyrészt, hogy a hirdetők illetéktelenül jutnak hozzá adataikhoz, másrészt pedig amiatt aggódnak, hogy a földrajzi információk kiszivárgása veszélyeztetheti személyes biztonságukat. Ez utóbbi megállapításnak különös súlyt adott egy nemrég kirobbant botrány, mivel erős kritikák értek egy beszédes nevű alkalmazást (Girls Around Me).

A Computerworld által megkérdezett szakértők egyike kissé értetlenkedve kommentálta a riportot, mivel ahogy a kutatók, ő sem érti, hogy az ismert kockázatok mellett miért osztják meg a felhasználók az érzékeny adatnak számító tartózkodási helyet, holott ezzel könnyű visszaélni, akár profilozásra való felhasználással, akár valamilyen más, közvetlen módon. A szakértők szerint nagy valószínűséggel a technológia újdonsága és csábító lehetőségei győzik le a felhasználók szkepticizmusát.

A felmérés egyik igen fontos és messzire mutató megállapítása, hogy bár egyre ismertebbek a geolokációs szolgáltatások adatvédelmi kockázatai, és egyre többen aggódnak is ezek miatt, a felhasználók közel felének fogalma sincs arról, hogy az érdekelt cégek hogyan és milyen adatokat gyűjtenek, illetve osztanak meg. Pedig, állítja az ISACA egyik vezetője, gyűjtenek és kereskednek az adatokkal, sőt – ahogy a The New York Times minapi riportja rámutatott – egyre nagyobb arányban kerülnek ezek az adatok a hatóságokhoz, például a rendőrséghez.

Mivel ezek a szolgáltatások egyébként valóban nagyon hasznosak, arra semmiképp sem lehet számítani, hogy visszaszorulnának, ám az adatbiztonságot csak az teremtheti meg, ha az érintett alkalmazások fejlesztői, terjesztői, kezelői, vagyis a folyamat összes résztvevője teljesen átlátható módon és szigorú szabályok által megkötve végzi tevékenységét.”

Forrás:
Az évtized adatvédelmi problémája az okostelefonos geolokáció, Dajkó Pál, IT café, 2012. április 4.