Skip to main content
gazdaság

Magyarországon első alkalommal rendezik meg a Dolgozz otthonról napot

Szerző: 2012. április 11.No Comments

„Április 21-én Magyarországon első alkalommal rendezik meg a Dolgozz otthonról napot (Home Office Day).

A Telenor és a Microsoft kezdeményezésének célja, hogy a lehető legtöbb hazai − elsősorban szellemi munkát adó − munkáltató tegye lehetővé az otthoni munkavégzést minél több munkatársa számára ezen a napon, valamint a vállalatok körében is ismertté váljon a rugalmas munkavégzés kultúrája. Mindkét szervező cég a jövőben éves rendszerességgel tervezi a Dolgozz otthonról nap megrendezését.

A szervezők szerint mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára sokféle előnnyel járhat, ha a munkatársak egy-egy alkalommal otthonról dolgoznak. Az így megtakarított, a munkába járásra szánt idő a magánéletre, a családra vagy a hobbira is fordítható. A szabadabb időbeosztással tetszés szerint ütemezhetők a feladatok, de nem okoz problémát a napközben érkező szerelő vagy csomag fogadása sem. Ráadásul a nyugodt otthoni körülmények között végzett munka gyakran hatékonyabb lehet, és növelheti a dolgozó és cége közötti bizalmat, erősítheti a munkavállalói lojalitást is. A rugalmas munkavégzésnek környezetvédelmi szempontjai is vannak: egy-egy otthon töltött munkanappal megspórolható az utazás költsége és csökkenthető a károsanyag-kibocsátás. Ennek különösen nagy jelentősége lehet például egy szmogriadó esetén. Ha ilyenkor több vállalat lehetővé teszi, hogy kollégái otthonról dolgozzanak, azzal a kritikus napon jelentősen csökkenthető az utazásukkal járó környezetterhelés.

Nem az irodában töltött órák száma a fontos, hanem az, hogy a munkatársak feladataikat határidőre és magas színvonalon végezzék el − mondta Klausz Ferenc, a Telenor Magyarország vállalatfejlesztési vezérigazgató-helyettese. A rugalmas munkavégzést ezért mobil eszközökkel, távoli hozzáféréssel segítik. Tapasztalataik szerint a kötetlenebb körülmények nemcsak vonzóak, hanem a hatékonyságot is növelik. Kristóf Judit, a Microsoft kommunikációs vezetője szerint érdemes efelé nyitni: nő a hatékonyság, jobb az időgazdálkodási készség, kisebb a cégen belüli fluktuáció.”

Forrás:
Április 21-én lesz az otthoni munka napja, SG.hu (Napi Online), 2012. április 10.