Skip to main content
közigazgatási informatika

Átadták az első új típusú diákigazolványokat

Szerző: 2012. április 24.No Comments

„Az Új Nemzedék Jövőjéért Program koordinációjáért felelős miniszteri biztos kedden átadta az első új típusú diákigazolványokat. Mihalovics Péter úgy fogalmazott: az új okmány Európa minden pontján biztosítja a fiatalok számára a megfelelő utazási, kulturálódási, szórakozási és sportolási lehetőségeket.
Az egységes kártyarendszer megvalósításának első állomása

A budapesti Központi Okmányiroda épületében tartott rendezvényen Vetési Iván, a Nemzeti Egységes Kártyarendszer (NEK) koncepciójának kidolgozásáért és megvalósításának összefogásáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta: az új típusú diákigazolvány kibocsátása a kártyarendszer megvalósításának első állomása, mellyel a kormányzat célja az, hogy a jövőben egységesítsék az állam által kibocsátott okmányokat és belépőket, így a polgárok a jelenleginél kevesebb igazolvánnyal, kártyával rendelkezzenek.

Hozzátette, hogy az új okmány széles alkalmazási spektrumú, hiszen amellett, hogy – a korábbihoz hasonlóan – azonosításra alkalmas, széles körű kedvezményeket is biztosít.

Vetési Iván kifejtette, hogy e kártyák már chippel felszereltek, ugyanakkor használatukhoz még ki kell építeni a megfelelő olvasó-rendszereket. Addig az igazolványra továbbra is elhelyezendő lesz a már ismert érvényességi matrica.

A miniszteri biztos ismertette: a forgalomban lévő kártyákat felmenő rendszerben cserélik le, vagyis azokat az új igénylők kapják meg automatikusan, illetve a régi kártyát valamilyen okból elvesztők is. A teljes cserélődés előre láthatóan mintegy 6 évet vesz majd igénybe.

Olcsóbb lesz
A diákigazolványok árával kapcsolatban kiemelte, azok összességében olcsóbbá válnak, hiszen az eddigi 550, illetve a felsőoktatásban 1600 forintos ár mellett még a fénykép készítéséért is külön kellett fizetni, mostantól azonban egységes, 1400 forintos térítés ellenében állítják majd ki, ráadásul fotót sem kell külön készíttetni.

A magyar gazdaságra is jótékony hatással lehet
A felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár az oktatási élet nagyon fontos napjának nevezte az új diákigazolvány forgalomba kerülését, hiszen – mint mondta – a tanulóknak ez is nélkülözhetetlen eszköz ahhoz, hogy valóban európaiakká válhassanak. „Az új kártya intelligenciája megegyezik egy felsőoktatásban tanuló hallgatóéval” – fogalmazott. Kis Norbert hozzátette, azt remélik, hogy a kártya széles kedvezményeket nyújtó képessége a magyar gazdaságra is jótékony hatással bír majd.

Mihalovics Péter a tavaly decemberben elfogadott Új Nemzedék Jövőjéért Program jelentőségéről beszélt, mellyel – fogalmazott – az a legfőbb céljuk, hogy „szárnyakat és gyökereket” adjanak a fiataloknak. Ehhez – jegyezte meg – elengedhetetlen volt egy európai színvonalú diákigazolvány is.

A miniszteri biztos leszögezte: az új okmány Európa minden pontján biztosítja a fiatalok számára a megfelelő utazási, kulturálódási, szórakozási és sportolási lehetőségeket.

Az eseményen Mihalovics Péter két tanulónak adott át új igazolványokat.

Háttér:
A diákigazolvány az Új Széchenyi Terv Elektronikus Közigazgatás Operatív Program EKOP-2.3.6 2011-2011-0001 azonosító számú „Oktatási és Kormánytisztviselői funkciókat támogató kártyarendszer kiépítése” című kiemelt projekt eredményeként kerül kibocsátása.

A projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának és Magyarország központi költségvetésének társfinanszírozásában valósul meg. A kedvezményezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, és a megvalósításban konzorciumi partnerként közreműködik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala és az Oktatási Hivatal. A támogatás összege: 2 776 500 000 forint. A projekt megvalósítási ideje: 2011. december 1. és 2013. június 30. közti időszak.”

Forrás:
Átadták az első új típusú diákigazolványokat, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. április 24.