Skip to main content
média

Teszteli a digitális átállást az NMHH

Szerző: 2012. május 7.No Comments

„A hatóság az analóg lekapcsolás állami támogatásának előkészítését, a szükséges költségvetési források felmérését készíti elő.

Digitális átállási tesztprogramot indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – jelentette be csütörtökön soproni sajtótájékoztatóján Aranyosné Börcs Janka főigazgató. Az MTI beszámolója szerint a hatóság hivatalának vezetője elmondta: Sopronban 1500, Barcson és környékén körülbelül kétszer ennyi rossz szociális helyzetű háztartást keresnek fel a jövő héttől kérdezőbiztosaik. Az állami program keretében a hatóság által megbízott munkatársak egyeztetik az érintett személyekkel a tesztprogramban való részvétel feltételeit. Érdeklődnek arról, hogy a megkérdezettek kizárólag analóg földfelszíni technológiával televízióznak-e, igenlő válasz esetén pedig tájékoztatnak az állami támogatás lehetőségéről és annak feltételeiről.

A program eredményeként a jogosult rászorulók jobb minőségű, digitális televíziózási lehetőséghez jutnak. Hozzátette: az igényfelmérési szakaszt követően szeptemberben indulhat a támogatott vevőkészülékek (set-top boxok) és – ha szükség van rá – az antennák beszerelése.

Aranyosné Börcs Janka az MTI kérdésére elmondta: a különbözőségük miatt esett a választás erre a két területre: Sopron fejlett nagyváros, míg a barcsi kistérséget a szórványtelepüléses, kisfalvas szerkezet jellemzi. „A tesztprogram eredményeit folyamatosan beépítjük az országos digitális átállás projektjébe” – jelentette ki a főigazgató. Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: a teszt értékelése alapján hamarosan döntés születik az országos támogatási program pontos menetéről. A támogatási rendszerben a digitális földfelszíni vételhez kártyafüggetlen set-top boxokat kívánnak alkalmazni, ezek beszerzési ára a piacon nagyobb tétel esetén 8-10 ezer forint körül mozog, és folyamatosan csökken.

Amint az ismert, Magyarországon az eredeti tervekhez és az Európai Unió ajánlásában is szereplő céldátumhoz képest csúszik az átállási folyamat. A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvény egy tavalyi módosítása „legkésőbb” 2014. december 31-ig tolta ki az analóg lekapcsolás végső határidejét, így elképzelhető, hogy nálunk csak 2015-től szűnik meg az analóg földfelszíni televíziósugárzás. Az ennek révén felszabaduló, „digitális hozadéknak” is nevezett frekvenciákat egyebek mellett nagy területeket gazdaságosan lefedni képes mobilinternet-szolgáltatásra lehetne hasznosítani.

Az analóg lekapcsolás késleltetését nagy valószínűséggel az is indokolja, hogy a költségvetésben a digitális átállás támogatására forrásokat kellene teremteni, egyebek mellett ugyanis a digitális vételhez szükséges set-top boxok vásárlását az államnak ártámogatással kellene segítenie. Az NMHH tavalyi felmérése szerint Magyarországon körülbelül 650 ezer – javarészt vidéki, rosszabb anyagi helyzetű, gyakran egyszemélyes – háztartást érintene elsődlegesen a váltás, ennyien vannak azok, akik a közszolgálati csatornákat és a két nagy kereskedelmi tévét kizárólag tető- vagy szobaantennával, analóg módon tudják fogni.”

Forrás:
Teszteli a digitális átállást az NMHH, Barna József, IT café/MTI, 2012. május 4.