Skip to main content
gazdaságinformatika

Felhővel spórolnak a cégek

Szerző: 2012. május 15.No Comments

„A magyar vállalatok elsősorban költségcsökkentésre használják a felhő (cloud) alapú informatikai megoldásokat. A szervezeti működést megújító, stratégiai jelentőségű alkalmazások még ritkábbak – derült ki a Budapesti Corvinus Egyetem Információs Erőforrás Menedzsment Kutatóközpontja és az IFUA Horváth & Partners felméréséből, amelyet a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége támogatott.

A felmérés kimutatta, hogy a vállalatok informatikai fejlesztéseinél az egyik legfontosabb szempont a költségcsökkentés: a cégek több mint felénél van ilyen célú, kiemelt stratégiai akció, és további egyharmaduknál folynak kisebb kezdeményezések ezen a téren. Nem véletlen tehát, hogy a felhő alapú alkalmazásoknál is azok viszik a prímet, amelyekkel elsősorban spórolni lehet. Az infrastruktúra jellegű szolgáltatások tartoznak ide: az elektronikus levelezést a cégek 33 százaléka, az irodai rendszereket (például a szövegszerkesztőt) 28 százaléka, a szerverkapacitást 27 százaléka vitte cloudba. A szolgáltatásként vásárolt szoftverek (Software as a Service, SaaS) népszerűsége ennél jóval alacsonyabb, többnyire a 20 százalékot sem éri el. Felhő formában jelenleg ügyfélkapcsolati (Customer Relationship Management, CRM) rendszereket használnak a legkevesebb helyen (11 százalék), ugyanakkor a cégek ezekben látják a legnagyobb perspektívát: a vállalatok 14 százaléka tervezi, hogy az idén vagy jövőre elkezdi egy ilyen rendszer bevezetését.

Bár a felhő alapú SaaS rendszereket használó cégek aránya még viszonylag alacsony, egyre több helyen értik meg, hogy egy ilyennek a bevezetése nem a meglévő megoldás kidobását jelenti. „Akkor célszerű például egy vállalatirányítási (ERP) rendszerre felhő alapú megoldást választani, amikor a vállalat bővül, mondjuk nyit egy új telephelyet külföldön, ahol még alig vannak IT szállítói-tanácsadói kapcsolatai, de minél előbb meg akarja kezdeni a működést. Felhő alapú rendszer esetén nem kell foglalkozni a kiépítéssel, hanem napokon, de legfeljebb heteken belül üzemképes, kész megoldást lehet kapni a cloud szolgáltatótól” – hívja fel a figyelmet az előnyökre Mezei Szabolcs, az IFUA Horváth & Partners vezető tanácsadója…”

Szerkesztői megjegyzés:
Itt alaposan össze lettek keverve a dolgok… az elektronikus levelezés, irodai rendszerek IS a szoftver-mint-szolgáltatás körébe tartoznak!

Forrás:
Felhővel spórolnak a cégek – a Corvinus Egyetem és az IFUA felmérése, IFUA Horváth & Partners, 2012. május 14. (pdf)
Cloud computing, Wikipédia