Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tarlós nem számít háborúra a dugódíj miatt

Szerző: 2012. május 20.augusztus 3rd, 2012No Comments

„Nincs vita kerületek és a főváros között a dugódíj miatt a fővárosi utak felosztásában – közölte a főpolgármester. Tarlós István szerint várhatóan az utak tizede marad a főváros kezelésében.
A jövő héten folytatódnak az egyeztetések a fővárosi utak felosztásáról – mondta el az InfoRádiónak a főpolgármester. Tarlós István kiemelte, hogy már megvannak a tervek, és várhatóan az utak tizede marad a főváros kezelésében.

„Ezt miniszteri rendelet fogja szabályozni, a végső listáról a jövő héten egyeztetek Pintér Sándor belügyminiszterrel és Rogán Antallal, valamint a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének egyik elnökségi tagjával” – tette hozzá.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy milyen szempontok alapján osztják el az utakat a főváros és a kerületek között: a főutak, a legfontosabb terek, a csomópontok, ahol metróállomások vannak és érintettek a tömegközlekedésben, a főváros kezelésében maradnak. A mellékutak jelentős részére a Városháza nem tart igényt. A főpolgármester szerint 5-700 út maradhat a fővárosnál a mintegy hat ezerből.

Tarlós István cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint vita lenne a Városháza és a kerületek között. A főpolgármester szerint nincs összefüggés a fővárosi utak idei felosztása és a jövőre esedékes dugódíjból befolyó összeg között.

„A kormány és a főváros között aláírt megállapodásban benne van, hogy a dugódíj a fővárost illeti, és teljes egészében a BKV-ra kell fordítani, Rogán Antallal ezt meg is beszéltük, hogy semmilyen háborúra nem lehet számítani” – mondta Tarlós István.

Rogán Antal a hvg.hu-nak azt mondta, hogy a konszenzus érdekében nem lesz presztízsharc a Városházával. A belvárosi polgármester – aki a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnökségi tagja is – közölte: a dugódíjhoz a kerületeknek semmi közük, azt csak a főváros szedheti be az általa kijelölt területen.

A dugódíjat legkorábban jövő nyáron vezethetik be. Tarlós István főpolgármester az első csonka évben kilenc milliárd forint bevételre számít, de az összeg reményei szerint később húszmilliárdra emelkedhet.

Az önkormányzati törvény értelmében kell idén újra osztani a budapesti közutakat, amelyeknek negyede van a fővárosi önkormányzat kezelésében.”

Forrás:
Tarlós nem számít háborúra a dugódíj miatt, Inforádió, Szabó Gergő, 2012. május 18.
Lásd még:
Nincs „új háború” Budapesten, viheti Tarlós Rogán utcáit, Kapcsándi Dóra, HVG.hu, 2012. május 17.
Harc az utakért – és a pénzért, Szalai Anna, Népszabadság, 2012. május 17.