Skip to main content
politikai informatika

Ki mit tud? Adatkérő oldalt indított az Átlátszó

Szerző: 2012. május 30.No Comments

„Közérdekű adatigénylő portált indít az Átlátszó.hu – az új szolgáltatás segítségével a közérdekű adatok iránt érdeklődő polgárok egy helyről indíthatják adatigényléseiket a közfeladatot ellátó intézményekhez és böngészhetik mások adatigényléseit is, így az oldal szerint egyszerűsödik az adatigénylés folyamata és erősödik a társadalmi kontroll az adóforintjainkkal gazdálkodó szervezetek felett.

Civil közösségek, gazdasági társaságok, politikai mozgalmak tagjaiként, vagy mezei állampolgárként elméletben és a törvények szerint mindannyiunk számára egyenlő feltétételekkel biztosított a közérdekű adatokhoz való hozzáférés, a gyakorlatban azonban számos akadályt kell leküzdenünk, hogy valóban hozzáférhessünk a közadatokhoz – írja az Átlátszó.hu, amely ezért ezeknek az akadályoknak a leküzdésében kíván segíteni új oldalánal, a KiMitTud közadatigénylő portálnak az elindításával.

A KiMitTud portálon el lehet hagyni a precíz jogi megfogalmazásokat, az adatigénylés jogi megfelelőségét beépített dokumentumsablonnal kívánják segíteni. Tovább egyszerűsíti a felhasználók dolgát, hogy az adatgazdák folyamatosan bővülő adatbázisa tartalmazza a közintézmények országos listáját, tematikus és ABC szerinti bontásban egyaránt. Tehát előbb-utóbb minden közpénzből gazdálkodó intézmény, önkormányzat, kórház, iskola elérhetősége szerepel majd a listán.

A regisztráció után küldött adatigénylő email elektronikus formában jut el az adatgazdához, a választ szintén emailben kapjuk, és az adatigénylő postaládáján túl a weboldal publikus felületén is megjelenik. A beépített követő szolgáltatásokkal nemcsak az általunk beadott adatigényeket figyelhetjük, de kérhetünk értesítést email vagy RSS formátumban bármely beadott adatigény állapotváltozására, így azonnal megtudhatjuk, ha egy más által megfogalmazott, ám bennünket is érdeklő adatigénylésre válasz érkezett.

A beküldött adatkéréseket az Átlátszó.hu szerint a teljes nyíltság szellemében publikálják – a hivatalokkal folytatott kommunikáció így akár egészben is letölthető, megjegyzést is lehet fűzni az adatkérésekhez és az erre adott hivatalos válaszokhoz, valamint értékelni is lehet a kapott választ, és ennek – vagy elmaradásának – fényében újabb lépéseket tenni.

A KiMitTud segítségével beküldött közérdekű adatigénylések nemcsak a közpénzek iránt érdeklődő állampolgárok számára hasznosak, de a közhivatalok, közintézmények munkáját is segítik. Ugyanis amennyiben a KiMitTud rendszerén keresztül érkezik az adatigénylés, az és a rá adott válasz is publikussá válik – ezzel elkerülhető, hogy a tisztviselőknek többször kelljen ugyanarra a kérdésre válaszolniuk. Így hozzájárulunk ahhoz is, hogy javuljon a közérdekű adatok publikációs gyakorlata.

Az újgenerációs közérdekűadat-igénylő szolgáltatások úttörője a 2008-ban az Egyesült Királyságban indult WhatDoTheyKnow portál volt, ennek mintájára azóta több országban indultak hasonló portálok. A tavaly megjelent AskTheEU segítségével például az Európai Unió intézményeitől igényelhetnek az uniós polgárok hasonló módon közadatokat.”

Forrás:
Ki mit tud? Adatkérő oldalt indított az Átlátszó, HVG.hu, 2012. május 29.