Skip to main content
informatika

410 TB adat, 17,8 millió havi, egyéni látogató – saját szerverpark nélkül

Szerző: 2012. június 4.No Comments

2011. májusában indította el szolgáltatását a Pinterest közösségi képmegosztó oldal, amelynek forgalma látványosan növekszik. 2012. februárjában már 17,8 millió havi egyéni látogatójuk volt. Amit a cég 9 hónap alatt ért el, azt más népszerű cégek (Facebook, Twitter, YouTube) csak 12-22 hónap alatt valósították meg. Jelenleg 410 TB az az adatmennyiség, amit tárolnak. Összesen 12 alkalmazottjuk van. Saját szerverpark és adatközpont kialakítása helyett viszont az Amazon felhőszolgáltatási eszközeinek (AWS) használata mellett döntöttek.

Kezdetben annyi szerverkapacitást kötöttek le, hogy a csúcsterhelést is számításba vették, és még 25 százaléknyi tartalékot is belefoglaltak, biztonsági megfontolásokból. Azonban a terhelés nem egyenletes, éjszaka a nappali igény töredéke jelentkezik csak, viszont a tényleges terheléstől függetlenül fizettek a teljes lekötött kapacitás után. Mivel lehetőség van arra, hogy a szerverek automatikusan a terheléshez igazodjanak, ezért ennek az opciónak a bekapcsolása 40 százaléknyi csökkentést eredményezett a felhasznált kapacitásban, ami 40 százaléknyi csökkentést jelentett a webszerverekért fizetett díjban. Az Amazon felhője még számos eszközt és lehetőséget biztosít arra, hogy az erőforrások felhasználása a legoptimálisabb legyen a terhelés és az érte fizetendő díj vonatkozásában.

Hagyományos módon ezt a hihetetlenül gyors növekedést nagyon nehezen lehetett volna kezelni. Előre kellett volna tervezni a szükséges kapacitást, illetve a szükséges eszközök beszerzését. Ami sok időt és sok fölöslegesen lekötött kapacitást jelentett volna. Így viszont a folyamat valós időben történik, rugalmasan.

Forrás:
Revealed: Inside super-soaraway Pinterest’s virtual data centre : How to manage a cloud with 410TB of cupcake pictures, Timothy Prickett Morgan, The Register, 2012. április 30.