Skip to main content
távközlés

Összeurópai érdek a szupergyors szélessáv

Szerző: 2012. június 11.No Comments

„Magyarország számára fontos, hogy az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközre fordítandó uniós források minden tagállamban és térségben kiegyensúlyozottan támogassák az infokommunikációs fejlesztéseket, és ezzel hozzájáruljanak az általános európai célok eléréséhez – mondta Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára az Európai Unió Távközlési Tanácsának ülésén Luxembourgban.

Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) létrehozása elősegíti az Európai Digitális Menetrendben kitűzött célok teljesítését, így azt is, hogy 2020-ra biztosított legyen a 30 Mbps sebességű szélessávú hozzáférés mindenki számára, és a háztartásoknak legalább a fele 100 Mbps-nál nagyobb sebességű szélessávú internettel rendelkezzen – fogalmazott Völner Pál. A szupergyors szélessávú hálózatok telepítése különösen a kis- és közepes vállalkozások számára lehet hasznos, és ösztönözni fogja a munkahelyteremtést. A lehető legnagyobb hatás elérése érdekében a jövőben körültekintően kell kiválasztani a támogatásban részesülő projekteket – hangsúlyozta az államtitkár.

A CEF az Európai Bizottság javaslata szerint a közlekedési, energia és infokommunikációs területek számára biztosítana forrásokat, a 2014-2020-as pénzügyi időszakban a tervek szerint összesen 40+10 milliárd eurót. A minden tagállam által igénybe vehető, 40 milliárdos keretből összesen 9,2 milliárd euró juthat az infokommunikációs szektornak.

E forrásokból a transzeurópai szolgáltatásokhoz (így például az elektronikus közbeszerzéshez, a nagy sebességű közigazgatási gerinchálózati összeköttetésekhez, az uniós tagállamok közgyűjteményeinek anyagát bemutató Europeana-projekthez) szükséges infrastruktúrát javító pályázatok kiírására lesz lehetőség. A fejlesztésekkel felszámolhatók lennének a szolgáltatások kiépítését lassító, gátló szűk keresztmetszetek, ezzel hozzájárulhatnának a digitalizált egységes piac megvalósításához is. A digitális szolgáltatási infrastruktúra bővítése és megerősítése jelentősen megkönnyíti majd az európai polgárok mindennapjait – tette hozzá Völner Pál.”

Forrás:
Összeurópai érdek a szupergyors szélessáv, SG.hu, 2012. június 9.